FrieslandCampina draagt Sybren Attema voor als beoogd voorzitter

Het voorzittersoverleg van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. heeft oudgediende Sybren Attema voorgedragen als lid van het coöperatiebestuur en beoogd voorzitter. Attema was voor de fusie tussen Friesland Foods en Campina voorzitter van Friesland Foods.

FrieslandCampina+draagt+Sybren+Attema+voor+als+beoogd+voorzitter
© FrieslandCampina

Met de voordracht van Attema wordt dus nadrukkelijk gekozen voor een ervaren bestuurder met kennis over de sector, FrieslandCampina en de coöperatie. Tot 2010 vervulde Attema namelijk achttien jaar lang bestuursfuncties bij verschillende rechtsvoorgangers van FrieslandCampina.

Zo was hij als voorzitter van Friesland Foods onder meer nauw betrokken bij de fusie van Friesland Foods met Campina en vervulde hij daarna twee jaar lang het vicevoorzitterschap.

In 2010 legde Attema zijn bestuursfuncties neer en trad hij in dienst bij FrieslandCampina als regiomanager Dairy Development Programme Zuidoost-Azië. Die rol vervulde hij tot 2019.

Geen melkveehouder meer

Volgens de statuten vereist een zetel in het bestuur een actief lidmaatschap als melkveehouder. Attema is geen melkveehouder meer. Daarom is een statutenwijziging onderdeel van de benoemingsprocedure. Deze wijziging is van tijdelijke aard en vervalt na afloop van de bestuurstermijn.

Wanneer Attema door de ledenraad wordt benoemd als bestuurslid, zal het bestuur hem aanwijzen tot voorzitter voor een termijn van vier jaar. Sandra Addink-Berendsen blijft vicevoorzitter.

Verbinding zoeken

Addink geeft aan dat het bestuur na het vertrek van Erwin Wunnekink een duidelijke opdracht heeft meegekregen: 'Versterk de verbinding tussen leden en coöperatie en versterk het toezicht op en de samenwerking met de onderneming. Zorg voor leiderschap, breng rust en stabiliteit in de coöperatie, terwijl de onderneming op volle kracht kan doordraaien.'

Volgens Addink heeft Attema een uniek profiel, kennis van de onderneming en van de coöperatie en is hij een echte verbinder die al eerder heeft laten zien succesvol samen te kunnen werken aan het realiseren van een gedeelde en duidelijke stip aan de horizon.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer