Belgisch bedrijf gaat larven kweken in oude pluimveestal

De firma Global Link Projects wil een larvenkwekerij beginnen in een leegstaande kippenstal in het Belgische Kinrooi. De larven van de zwarte soldatenvlieg moeten groeien op reststromen uit de agrofoodsector.

Belgisch+bedrijf+gaat+larven+kweken+in+oude+pluimveestal
© Pixabay

De larven zijn geschikt voor het omzetten van laagwaardige reststromen naar een hoogwaardig eindproduct, zegt onderzoeksmanager Sabine Van Miert van Thomas More. 'Larven zijn onder andere rijk aan eiwitten en vetten en dus zeer interessant als dierenvoeder.' Denk daarbij aan voeders voor kippen, vissen en huisdieren.

Global Link Projects (GLP) heeft een vergunning aangevraagd om in Kinrooi een oude kippenstal te verbouwen tot larvenkwekerij. De stal wordt gestript en volledig ingericht met de nieuwste technieken. De kweek gebeurt in afgesloten boxen. GLP zal flink moeten investeren in klimatisering en luchtbehandeling, omdat de larven het best gedijen bij een constante temperatuur van 27 graden.


Draagvlak

Burgemeester Jo Brouns van Kinrooi is enthousiast over de aanstaande larvenkwekerij: 'Een dergelijk project zet ons als gemeente op de kaart voor de landbouw van de toekomst, een sector die onze gemeente zeer nauw aan het hart ligt. We betrekken onze landbouwers en de omgeving alvast bij dit verhaal, zodat het project meteen ook een breed draagvlak krijgt.'

De buurtbewoners kregen op 21 oktober alvast een eerste inkijk in de plannen. Als alles goed gaat, verwacht GLP eind 2022 volledig operationeel te zijn. Het project zal 1,5 miljoen euro kosten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer