Varkensdarmen gaan goed op larven van zwarte soldaatvlieg

Vleesvarkens die larven van de zwarte soldaatvlieg als eiwitbron in hun voer krijgen, hebben minimaal even gezonde darmen als dieren die voer krijgen met sojameel. Dat bevestigt onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) en de Universiteit Leiden.

Varkensdarmen+gaan+goed+op+larven+van+zwarte+soldaatvlieg
© Varkens Archief

De onderzoekers bestudeerden de darmgezondheid van twee groepen vleesvarkens. Eén groep kreeg een dieet met gewoon sojaschroot als eiwitbron. De andere groep kreeg een dieet met larven. Ze verzamelden gegevens over de microbiota in de dunne darm en metabolieten in het bloed van de varkens.

'Deze FeedOmics-benadering stelt ons in staat de impact van voeding op lokaal darmniveau en systemisch niveau, oftewel in het bloed, tegelijkertijd vast te stellen', verduidelijkt darm- en diergezondheidsonderzoeker Soumya Kanti Kar van Wageningen Livestock Research. 'Het levert een een gedetailleerde en grondige momentopname op als reactie op een verschillend dieet.'

De resultaten wijzen erop dat de varkens die zijn gevoerd met larven van de zwarte soldaatvlieg een grotere soortenrijkdom aan microben in de darmen hebben. Dat is een van de indicatoren van een gezonde darm. Meer gunstige microben hebben een positief effect op de algemene gezondheid van de varkens.


Even gezonde of gezondere varkens

De onderzoekers concluderen dat de met larven gevoerde vleesvarkens even gezond of zelfs gezonder lijken te zijn dan de varkens die reguliere, op soja gebaseerde voeders krijgen.

De projectresultaten zijn volgens Kar veelbelovend in de zoektocht naar duurzame alternatieve eiwitbronnen in diervoeders. 'De timing van de publicatie van onze bevindingen kon niet beter, omdat de lidstaten van de Europese Unie hebben besloten het voeren van eiwitten afkomstig van insecten aan pluimvee en varkens toe te staan. Het zal ongetwijfeld een belangrijke impuls geven aan de insectenteelt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer