Varkensdarmen+gaan+goed+op+larven+van+zwarte+soldaatvlieg
Nieuws
© Varkens Archief

Varkensdarmen gaan goed op larven van zwarte soldaatvlieg

Vleesvarkens die larven van de zwarte soldaatvlieg als eiwitbron in hun voer krijgen, hebben minimaal even gezonde darmen als dieren die voer krijgen met sojameel. Dat bevestigt onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) en de Universiteit Leiden.

De onderzoekers bestudeerden de darmgezondheid van twee groepen vleesvarkens. Eén groep kreeg een dieet met gewoon sojaschroot als eiwitbron. De andere groep kreeg een dieet met larven. Ze verzamelden gegevens over de microbiota in de dunne darm en metabolieten in het bloed van de varkens.

'Deze FeedOmics-benadering stelt ons in staat de impact van voeding op lokaal darmniveau en systemisch niveau, oftewel in het bloed, tegelijkertijd vast te stellen', verduidelijkt darm- en diergezondheidsonderzoeker Soumya Kanti Kar van Wageningen Livestock Research. 'Het levert een een gedetailleerde en grondige momentopname op als reactie op een verschillend dieet.'

De resultaten wijzen erop dat de varkens die zijn gevoerd met larven van de zwarte soldaatvlieg een grotere soortenrijkdom aan microben in de darmen hebben. Dat is een van de indicatoren van een gezonde darm. Meer gunstige microben hebben een positief effect op de algemene gezondheid van de varkens.


Even gezonde of gezondere varkens

De onderzoekers concluderen dat de met larven gevoerde vleesvarkens even gezond of zelfs gezonder lijken te zijn dan de varkens die reguliere, op soja gebaseerde voeders krijgen.

De projectresultaten zijn volgens Kar veelbelovend in de zoektocht naar duurzame alternatieve eiwitbronnen in diervoeders. 'De timing van de publicatie van onze bevindingen kon niet beter, omdat de lidstaten van de Europese Unie hebben besloten het voeren van eiwitten afkomstig van insecten aan pluimvee en varkens toe te staan. Het zal ongetwijfeld een belangrijke impuls geven aan de insectenteelt.'

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer