Australische vliegenval wordt verbeterd in Utrecht

Het idee voor de mechanische vliegenval die bij melkveehouderij Kool in Hei- en Boeicop staat komt uit Australië. Daar wordt het veelvuldig toegepast. Bij Kool en twee andere bedrijven in de regio is zo'n val gebouwd en in de afgelopen jaren verbeterd en aangepast aan de Nederlandse wensen.

'Zo kwamen we er in de afgelopen jaren achter dat twee borstelsetjes beter werkt en hebben we de vliegenval aan de andere kant van het koeienpad gezet, zodat de koeien er makkelijker doorheen willen', vertelt de Utrechtse melkveehouder Gert-Jan Kool.

De koeien lopen een soort sluis in waar links, rechts en boven de koe borstels zitten. De borstels zorgen ervoor dat de vliegen opvliegen. Het dak is van transparant materiaal waardoor het boven licht is. Vliegen hebben altijd de neiging om naar het licht toe te gaan. Daar komen ze in een spleet met lamelvormig gaas, waardoor ze wel erin maar niet eruit kunnen. Onderin de vliegenval zitten verschillende opvangbakken. De dode vliegen kunnen na een paar dagen worden afgevoerd.


Milieuvriendelijk

Kool is enthousiast over de val. 'We zochten een milieuvriendelijke oplossing om de vliegen te bestrijden. Hiermee vang je echt een hoop vliegen af. De koeien worden er blij van omdat ze niet steeds lastig worden gevallen en ik heb er plezier van tijdens het melken.'

Veegedragsdeskundige Ronald Rongen is aangehaakt bij deze pilot om de vliegenval zo prettig mogelijk te maken voor de koe. 'De borstels zijn een soort wellness voor de koeien, dus die willen er wel graag doorheen. Daarnaast hebben we gekeken naar de plaats van de val op de boerderij, de kleurkeuze en de vorm om het zo optimaal mogelijk te maken voor de koeien.'


Kosten vallen mee

Melkveehouder Gert-Jan Kool is positief over de kosten van de vliegenvanger. 'Wij hebben een best ingewikkelde variant van de vliegenval, omdat bij ons op de boerderij de pilot draait en dus verschillende dingen moeten worden getest. Maar ik denk dat je voor de eenvoudige variant tussen de 500 tot 700 euro aan materiaal kwijt bent. Reken maar uit wat chemische bestrijdingsmiddelen per jaar kosten en dan kan deze oplossing makkelijk uit, denk ik.'

De vliegenval is nu vier jaar getest en verbeterd bij de drie boeren in de regio Utrecht. Binnenkort worden de resultaten bekendgemaakt. 'Afgelopen jaar was een slecht vliegenjaar door onder andere de lage temperaturen, maar het jaar ervoor waren er juist heel veel vliegen. Dus ik ben reuzebenieuwd naar de precieze cijfers', zegt vliegendeskundige Joop Prijs.


Bijvangst andere insecten

Prijs is ook bij de pilot betrokken om te onderzoeken wat voor soorten vliegen allemaal worden afgevangen en om te kijken hoe groot de eventuele bijvangst is van andere insecten. 'Vooral de steekvlieg die in heel Nederland voorkomt wordt met deze vliegenval gevangen en dat is precies ook de vlieg die irritant is voor de koeien en de boer.'

Een van de manieren om meer bekendheid te geven aan de vliegval is het openstellen van de boerderijen waar de val al staat. Zo is op vrijdag 1 oktober de boerderij van de familie van Tilburg in Breukelen open voor belangstellenden om kennis te maken met de val. Aanmelden kan via de organisatie CLM.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer