Videotracking insecten ondersteunt resistentieveredeling planten

Noldus Information Technology lanceert met EntoLab een nieuw systeem voor geautomatiseerde screening van insectengedrag. Dat systeem is ontwikkeld in samenwerking met Wageningen University & Research.

Videotracking+insecten+ondersteunt+resistentieveredeling+planten
© Noldus

EntoLab zorgt volgens Noldus voor een revolutie in de plantenveredeling door de geautomatiseerde identificatie van resistentie-eigenschappen van insecten. Het veredelen op waardplantresistentie tegen zuigende insecten staat de laatste jaren sterk in de belangstelling als economische en milieuvriendelijke oplossing voor telers, meldt het bedrijf.

Een cruciaal element in het veredelingsproces is de nauwkeurige schatting van het resistentieniveau van grote aantallen verschillende kruisingen. Hiervoor zijn robuuste systemen voor fenotypering nodig die nauwkeurig plantlijnen met insecten kunnen screenen. Conventionele fenotypering is veelal kostbaar en arbeidsintensief.


Gedrag van zuigende insecten

Noldus ziet EntoLab als langverwachte oplossing ten opzichte van conventionele screeningsmethoden. EntoLab is ontwikkeld in samenwerking met de businessunit Bioscience van Wageningen Plant Research en plantenveredelaars. Het is een nieuw systeem voor geautomatiseerde screening van planten op resistentie tegen zuigende insecten op basis van het volgen van hun gedrag.

EntoLab is gevalideerd voor verschillende soorten trips, bladluizen en witte vlieg op peper, tomaat, watermeloen, chrysant, witte kool, lelie, sla en pompoen. De evaluaties worden momenteel uitgebreid tot veldgewassen als rijst en mais en tot rupsen en cicaden. EntoLab heeft volgens de ontwikkelaars aangetoond nauwkeurig inzicht te geven in het insectengedrag op verschillende plantensoorten.


Ontsluiten van gedragsdetails

Geautomatiseerde fenotypering van de resistentie van waardplanten tegen zuigende insecten helpt het onderzoek en het veredelingsproces voor insectenresistente gewassen. Het ontsluiten van gedragsdetails die vaak onopgemerkt zijn gebleven, zal in de toekomst leiden tot meer inzicht in de omgevings- en genetische mechanismen die dit beheersen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer