WUR start proef met insectenteelt op pluimveemest en slachtproducten

Wageningen University & Research (WUR) is een proef gestart om te kijken of pluimveemest, voedselreststromen en slachtbijproducten een goede voedingsbron zijn voor de insectenteelt. Daarbij is het ook de vraag wat de risico's hiervan zijn voor de voedselveiligheid.

WUR+start+proef+met+insectenteelt+op+pluimveemest+en+slachtproducten
© Pixabay

Bij dit onderzoek wordt gekeken of wettelijk verboden organische reststromen als substraat voor de insectenkweek mogelijk zijn. Mest, voedselreststromen en slachterijbijproducten kunnen een vorm van nutriënten vormen voor de kweek. Hierdoor worden deze producten omgezet in hoogwaardige voedingsproducten voor dierlijke en menselijke consumptie.

De WUR-onderzoekers willen bekijken of deze insecten veilig kunnen worden ingezet voor voedsel en voer. Ook is er oog voor de technische haalbaarheid van deze toepassing. Het onderzoek, dat loopt van 2021 tot en met 2024, moet een procedure opleveren die nodig is voor de wettelijke toelating van deze reststromen voor deze insectenkweek.


Nieuwe eiwitbron

In het realisatieplan voor kringlooplandbouw voor 2040 van het ministerie van LNV wordt gemeld dat insecten in de toekomst een nieuwe eiwitbron kunnen zijn voor diervoeder. Deze eiwitbron groeit gemakkelijk op reststromen die voor mens en dier ongeschikt zijn.

Het ministerie heeft de ambitie om de belemmeringen via de wet- en regelgeving weg te nemen. Die wetgeving richt zich op het gebruik van mest en afval en de regelgeving rond TSE-prionen. Deze prionen zijn gelieerd aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Ook speelt de regelgeving rond het houden en voederen van insecten en het toepassen van insectenproducten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer