Dierlijke en insecteneiwitten definitief toegestaan in veevoer

Het gebruik van dierlijke eiwitten en insecteneiwitten in pluimvee- en varkensvoer is onder strikte voorwaarden toegestaan. Het Europees Parlement nam hierover al in juni een positief besluit. Met ingang van 7 september is deze maatregel definitief.

Dierlijke+en+insecteneiwitten+definitief+toegestaan+in+veevoer
© Ruud Verhalle

Bij het gebruik van dierlijk eiwit geldt als voorwaarde dat alleen dierlijk eiwit afkomstig van dierlijke bijproducten is toegestaan. Daarbij mag dierlijk eiwit afkomstig van pluimvee alleen in varkensvoer terechtkomen en dierlijk eiwit van bijproducten van varkens alleen in pluimveevoer. Deze stromen moeten dus strikt gescheiden blijven.

Insectenolie mocht al een tijd in het voer voor dieren worden verwerkt. Nu is ook insecteneiwit toegestaan, net als eerder al levende insecten. De insecten voor de diervoeding kunnen leven van voedselresten en bijproducten, waarvoor ook allerlei eisen gelden op het gebied van veiligheid, en deze omzetten naar hoogwaardig eiwit. Hierdoor kan een deel van de import van soja worden vervangen.


Meer vraag

De vraag naar insecten voor diervoeding is hoog, constateert Elselina Battenberg van insectenproducent Protix. 'Onze productie-eenheid draait al op volle toeren. We verwachten dat de vraag nu verder gaat toenemen. Er is geen regelgeving meer die dit tegenhoudt. Daarnaast zien we op sociale media positieve reacties op dit besluit van de EU. Het is voor veel mensen een logische stap om dieren die van nature al insecten eten, met insecten te voeren. Dat is dan ook geen belemmering meer.'


Dierlijke en insecteneiwitten hebben een hoogwaardige samenstelling van de aminozuren. Die passen goed bij de behoefte van vooral de jonge dieren, die nog niet goed in staat zijn om plantaardige eiwitten te verteren.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer