'Fokkerij heeft effect op leervermogen'

Het kunstmatig selecteren van dieren door fokkerij heeft waarschijnlijk invloed op het vermogen van deze dieren om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Ook kan dit effect hebben op de algemene leerprestaties van het dier.

%27Fokkerij+heeft+effect+op+leervermogen%27
© René Eijsink

Dat komt naar voren uit leertesten door onderzoekers van het onderzoeksinstituut voor landbouwhuisdierenbiologie in het Duitse Dummerstorf en het federaal diergeneeskundig centrum voor goede huisvesting voor herkauwers en varkens in het Zwitserse Ettenhausen.

De onderzoekers vergeleken op twee locaties de leerprestaties van vijftien dwerggeiten, die niet op productie zijn gefokt, met achttien melkgeiten in leertesten. In een eerste test was er geen verschil. Bij de daaropvolgende test hadden melkgeiten met gemiddeld 9,18 sessies meer tijd nodig dan de dwerggeiten met gemiddeld 7,74 sessies.

De onderzoekers concluderen hieruit dat het selecteren op melkproductie de flexibiliteit in gedrag heeft beïnvloed. Dit is bij melkgeiten minder. Deze rasspecifieke verschillen kunnen invloed hebben op het aanpassend vermogen, bijvoorbeeld wanneer dieren in een nieuwe groep komen.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer