Ki geeft Nederlandse geiten boost met Canadees bloed

Een ki-organisatie met meerwaarde voor de melkgeitenhouderij. Dat wil de Goat Improvement Company (GIC) van Dirk-Jan van Horssen en Jehan Ettema bereiken met de import van Canadees bokkensperma en een nucleus-programma. 'Zo gaan we de kwaliteit van de Nederlandse melkgeit verder te verhogen', stelt Van Horssen.

Ki+geeft+Nederlandse+geiten+boost+met+Canadees+bloed
© René Eijsink

Wat is de plus van Canadees sperma?

'Ik hoor in de praktijk dat geitenhouders behoefte hebben aan ander bloed. De Canadese geitenstapel heeft absoluut genetische meerwaarde. Nederlandse melkgeiten zijn vaak robuuste dieren met goede gehaltes. Canadese melkgeiten zijn dieren met een hoge melkproductie en combineren dat met veel kwaliteit in de achteruierhoogte en vooruieraanhechting, benen en vreetvermogen. Ook op het gebied van persistentie en levensduur scoren ze goed.'

De Canadese geitenstapel heeft absoluut genetische meerwaarde voor de Nederlandse melkgeiten

Dirk-Jan van Horssen van de Goat Improvement Company

Kunt u daar een voorbeeld van geven?

'We zetten de kleinzoon in van 'Diana', een geit met een van de hoogste melkproducties ter wereld. Deze geit gaf in 305 dagen 3.688 kilo melk en is ingeschreven met 88 punten. Haar totale levensproductie tot nu toe is 18.030 kilo melk en ze is nog altijd productief. Daarbij zie je dat ze uitblinkt in inhoud en vreetvermogen. Deze kleinzoon in ons programma is op dit moment de hoogste indexbok van Canada.'

Dat past bij de Nederlandse sector?

'Zeker nu in verschillende provincies bouwstops gelden, is een goede fokkerijstrategie belangrijk om goede dierprestaties te realiseren. Dit verhoogt de winstgevendheid en efficiëntie op bedrijven.'


Hoe werken jullie?

'We hebben nu zes nucleusbedrijven in Nederland waar we Canadees sperma inzetten. De geitenlammeren worden hier getest, de beste bokjes gaan naar de KI om het sperma te vermarkten. Daarbij kijken we naar de productie van de halfzussen.

'Daarnaast zijn de geitenhouders van de nucleusbedrijven voor ons erg belangrijk. In de foktechnische commissie van GIC delen zij hun praktijkervaringen en geven advies voor de fokkerijstrategie van GIC. We willen het aantal nucleusbedrijven nog vergroten.'


Kijken jullie ook naar genetica van elders?

'Onze ambitie is om wereldwijd te kijken naar aanvulling op de Nederlandse geitenstapel. Ik moet wel zeggen dat de Nederlandse genetica een hoog niveau heeft. Daar mogen we met elkaar best trots op zijn.

'Zelf verkopen we dan ook Nederlands sperma naar het buitenland. In veel landen waar serieus aan geitenfokkerij wordt gedaan, kan Nederlands sperma een interessante aanvulling zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer