Geitensector zet stappen richting duurzaamheid

Concrete projecten met concrete doelen, tijdpaden en budgetten. De geitensector wil met het Implementatieplan voor het sectorplan 'Versnellen verduurzaming van de melkgeitenhouderij' forse stappen zetten. Voor het totale plan wordt naar schatting 2,3 miljoen euro budget besteed.

Geitensector+zet+stappen+richting+duurzaamheid
© Nieuwe Oogst

Sinds 2017 doorloopt de melkgeitensector een proces om te komen tot een verduurzamingsagenda. In 2018 is een toekomstvisie aangeboden aan het Platform Melkgeitenhouderij. Die visie vormde de basis voor het verduurzamingsplan dat in 2019 werd voorgelegd aan landbouwminister Carola Schouten.

Gedurende 2020 is het verduurzamingsplan omgezet in een implementatieplan. Dit plan is inmiddels klaar en goedgekeurd. Het bestaat uit een serie concrete projecten, doelen, tijdspaden en budgetten. Het plan gaat in op tien thema's: dierenwelzijn algemeen, zorg voor jonge dieren, antibiotica, zoönosen, maatschappij, energie en klimaat, kringlooplandbouw, biodiversiteit, volksgezondheid en het ontwerp van een integraal duurzame stal.


De sector krijgt met het plan de handen op elkaar van minister Schouten. De financiering van een groot deel van het plan is toegekend in een publiek-private samenwerking. Bij deze onderzoeksvorm financieren de overheid en het bedrijfsleden ieder de helft. De instanties die voor dit plan in de buidel tasten, reageren ook positief.

Door de financiële input en omdat het plan door de sector breed wordt gedragen, hebben LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij en de Nederlandse GeitenZuivel Organisatie (NGZO) – de dragende organisaties van het Platform Melkgeitenhouderij – ingestemd met het concept-implementatieplan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer