Geitenlammeren flink aan de prijs

De vraag naar geitenlammeren is groter dan andere jaren. Dit heeft meerdere oorzaken, waaronder de populariteit van het duurmelken. Het zorgt voor hogere prijzen.

Geitenlammeren+flink+aan+de+prijs
© Nieuwe Oogst

'Er is een onbalans tussen vraag en aanbod. Deals worden vaak onderling gesloten, daarom is het lastig om prijzen te noemen. Het ene lam is het andere niet. Ik verwacht dat de prijzen voor dekrijpe lammeren nu 20 procent hoger liggen dan in andere jaren', zegt Nard van den Berg, directeur melkvee- en geitenhouderij van Vitalvé.

De prijsstijging heeft volgens Van den Berg meerdere oorzaken. Niet alleen is er veel vraag vanuit het buitenland, ook zijn geitenhouders beter in staat om te duurmelken. 'Het duurmelken is per saldo vaak beter voor het halen van een goede productie per geit per jaar. Rond het aflammeren is er melkderving. 'Het aflammeren is ook een kritisch moment als het gaat om de gezondheid van de geit.'


Afzet van bokken lastiger

Daarnaast wordt de afzet van bokken steeds lastiger, geeft Van den Berg aan. 'Deze moeten langer worden aangehouden en de afzet kost geld. Door de bouwstop mag er ook geen degelijke huisvesting voor de dieren worden gebouwd. De financiële motivatie om een geit aan te dekken is dan ook niet groot.

'Minder geiten aandekken, betekent ook minder lammeren. En als er door bijvoorbeeld een laag drachtpercentage nog minder lammeren bijkomen, komt er een tekort. Bovendien is het aanbod laag door de populariteit van het duurmelken', stelt Van den Berg. De vraag wordt extra vergroot doordat enkele bedrijven, die nog een vergunning hadden, nu starten of uitbreiden.


Vrij worden van virusziekte CAE

Verder zijn er bedrijven die vrij willen worden van de virusziekte Caprine Arthritis Encefalitis (CAE). Deze leidt tot grote problemen als vermagering, gewrichtsontsteking en sterfte en is enkel te stoppen door alle besmette of zelfs alle dieren af te voeren en te vervangen.

De Vitalvé-directeur denkt verder dat de gunstige melkprijs ook de vraag naar lammeren vergroot. 'Voor veel bedrijven is het aantal geiten de beperkende factor, vanwege de bouwstop. Daardoor wordt een zo hoog mogelijke melkproductie per geit nagestreefd.'

Van den Berg verwacht dat ondernemers nu, met de goede melkprijs, gemakkelijker de mindere geiten vervangen dan bij een mindere melkprijs. 'Extra melk wordt goed betaald.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer