Celgetal 12 procent hoger door andere calibratie Qlip

De celgetaluitslag zal vanaf 2022 op papier 12 procent hoger uitvallen. Doordat de limiet onveranderd op 400.000 cellen blijft, kunnen melkveehouders die nu rond de 360.000 zitten straks boven die limiet uitkomen.

Celgetal+12+procent+hoger+door+andere+calibratie+Qlip
© De Heus

Het laboratorium van Qlip voert vanaf 2022 de wereldwijde standaard voor het kalibreren van apparatuur voor celgetalbepaling door. Door die andere calibratie wordt het celgetal automatisch verhoogd. Tot nu toe overschreed slechts een half procent van de boerderijmelkmonsters de geometrische bovengrens van 400.000, aldus Qlip.


Gelet op het aantal monsters dat boven de 360.000 zit, zal dit onder de huidige omstandigheden oplopen naar 2 procent. Qlip benadrukt dat het om een geometrisch gemiddelde gaat over drie maanden. Een uitschieter hoeft niet direct tot problemen te leiden.


Werken aan celgetal

Wel raadt Qlip melkveehouders aan die op het randje zitten de komende maanden te werken aan dit celgetal. Het laboratorium ziet de laatste jaren een lichte stijging van het landelijk gemiddelde celgetal. Was dit in 2018 nog 176.000, in 2020 was dit 182.000. Een mogelijke oorzaak is de hogere gemiddelde levensduur van de veestapel. Oudere koeien hebben een iets hoger celgetal. Qlip benadrukt dat de kwaliteit van boerderijmelk onverminderd van hoog niveau is.

ZuivelNL past vanaf 1 januari 2022 de normen in KoeData naar verhouding aan. De nieuwe norm voor het tankmelkcelgetal in KoeData gaat naar meer dan 325.000 cellen per milliliter, dat was 290.000. De norm voor het percentage nieuwe uierinfecties wordt meer dan 13.4 procent, dat was 12.5 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer