5 vragen over melkwaarden energiebalans bij koeien

Via de melk bepalen hoe het met de negatieve energiebalans van een verse koe gaat. Eind 2017 is dit vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar VVB Veluwe-IJsselstreek in ons land. Sinds kort biedt ook Melkcontrole Nijland dit aan. CRV mist voldoende onderbouwing.

5+vragen+over+melkwaarden+energiebalans+bij+koeien
© Nieuwe Oogst

Wat houdt deze methode in?

VVB Veluwe-IJsselstreek onderzoekt in melkcontrolemonsters de Blood Nefa, de Denovo en Preformed. De Blood Nefa geeft informatie over de energiebalans van de koe en daarmee over het risico op ketose. De Preformed geeft informatie over waar de koe de energie voor de productie van het melkvet vandaan haalt: uit voer of uit de eigen reserve. De manier van presenteren is in samenwerking met de veevoerindustrie in ontwikkeling. De Denovo geeft volgens de VVB duidelijk de penswerking van de koe weer.


Doen veel ondernemers hieraan mee?

Sinds begin 2020 biedt de VVB de uitslagen kosteloos bij melkproductieregistratie aan voor de kleine duizend leden. Zij ontvangen de uitslag via hun managementsysteem of in een pdf. Ook Melkcontrole Nijland biedt dit tot 1 juli standaard aan voor de vijfhonderd leden. Daarna kost dit 1 euro per koe per jaar.


Heeft het effect?

Volgens Marissa van Ruler van VVB Veluwe-IJsselstreek is er zeker effect. Zo is bij een verse koe van twintig dagen in lactatie een lage Denovo een indicatie op een lebmaagdraaiing. Hier is op in te spelen door extra hooi te geven of juist minder krachtvoer. Een hoge Blood Nefa, het gevaar voor ketose, is te corrigeren door extra energie te verstrekken.


Werken adviseurs hier ook mee?

De veevoerindustrie is volgens de VVB enthousiast over deze waarden. Producenten laten deze waarden inbouwen in hun rantsoenberekeningsprogramma's, zodat ook veevoeradviseurs over deze waarden kunnen beschikken. Veevoeradviseurs en dierenartsen gebruiken deze uitslagen actief. Als voorbeeld werd bij een zieke koe via melkmonsters gemonitord in combinatie met de bevindingen van de dierenarts. Hier bleek scherp-in de oorzaak van gezondheidsproblemen.

Vanwege corona mochten er geen bijeenkomsten worden gehouden voor alle erfbetreders over de mogelijkheden van deze kentallen. Binnenkort is er een webinar met de grondleggers David Barbano en Heather Dann.


Wordt dit voor heel Nederland opgezet?

CRV, de organisatie met de meeste melkcontroleklanten in Nederland, vindt dit een interessante ontwikkeling. Omdat er volgens een woordvoerder onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is voor deze waarden, biedt CRV dit nog niet aan. Wel volgt het rundveeverbeteringsbedrijf de ontwikkelingen op dit vlak op de voet. Zo wordt hierover gesproken met de veevoederbranche.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer