GD: betere gezondheid op bedrijven met hoge levensduur

Gezonde dieren gaan langer mee. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar het komt ook naar voren uit een analyse van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

GD%3A+betere+gezondheid+op+bedrijven+met+hoge+levensduur
© Twan Wiermans

Op een bedrijf waar koeien constant lang meegaan, is de uiergezondheid van dieren op dezelfde leeftijd beter dan bij bedrijven waar de dieren minder lang meegaan. Dat meldt GD in de Veekijker. Hiervoor werden alle melkveebedrijven in de diergezondheidsmonitoring Rundvee qua levensduur in zes groepen ingedeeld.

Daarbij was een groep bedrijven met over een periode van drie jaar een constant hoge en een groep met een constant lage levensduur. Bij de groep met een constant hoge levensduur was die levensduur gemiddeld ruim zeven jaar, op een bedrijf met een lage levensduur vijf jaar.


Hoger celgetal

De melkveebedrijven uit de groep van een constant hoge levensduur hadden een lagere sterfte, zowel bij de kalveren als bij het volwassen rundvee. Ook hadden deze bedrijven vaker een gesloten bedrijfsvoering. Op het eerste gezicht was de uiergezondheid op deze bedrijven minder goed met gemiddeld meer hoogcelgetalkoeien en een hoger tankmelkcelgetal, zo blijkt uit een kwartaalmonitoring over ruim drie jaar.


Volgens GD komt dit door de hogere gemiddelde leeftijd bij deze hoge levensduurbedrijven. Oudere koeien hebben automatisch een hoger celgetal. Bij een vergelijking van dieren in dezelfde leeftijdscategorie, tussen de vijf en zes jaar, lag het gemiddelde celgetal bij deze hoge levensduurbedrijven in die drie jaar telkens beduidend lager dan de bedrijven met een lage levensduur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer