Celgetal+in+melk+blijft+verder+dalen
Nieuws
© Landpixel

Celgetal in melk blijft verder dalen

Zuivellaboratorium Qlip in Zutphen analyseert dagelijks ruim 50.000 melkmonsters. Opvallend is dat het celgetal verder blijft dalen.

De analyse van de tankmelk- en koemelkmonsters gaat grotendeels automatisch. Het plaatsen van de kratten op de lopende band is zo'n beetje het enige dat door mensenhanden wordt gedaan.

Met infraroodlicht worden het vet- en eiwitgehalte en andere samenstellingen in de melk afgelezen. Voor 1.500 tot 2.000 melkveehouders bepaalt Qlip de dracht van koeien. Het bedrijf signaleert dit via een test op een specifiek eiwit dat pas aanwezig is in de melk als de koe drachtig is.

Opvallend bij de analyses is dat het celgetal verder blijft dalen. In 2012 lag het gemiddelde celgetal van boerderijtankmelk op 203.000 cellen per milliliter en in 2019 op 176.000 cellen per milliliter.


Boeren kijken kritischer

'Dat komt door de inzet van de melkveehouders', zegt woordvoerder Arjan Bom van Qlip. Volgens hem kijken boeren steeds kritischer naar hun koeien en de bedrijfsvoering. Ze selecteren strenger dan voorheen. Ook selectief droogzetten heeft een positief effect. 'Melkveehouders focussen daardoor extra op uiergezondheid.'

Bom ziet dat de sensortechnologie op melksystemen zoals de melkrobot toeneemt, maar hij verwacht niet dat deze de melkcontroleregistratie zal overnemen. 'Het is juist een extra bron van informatie en veehouders hechten veel waarde aan gefiatteerde melklijsten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer