VGB voorspelt exportrecord sierteelt

De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) voorziet dat de sierteeltexport dit jaar groeit naar een waarde van meer dan 7 miljard euro.

VGB+voorspelt+exportrecord+sierteelt
© FloraHolland

Ook Floridata, het bureau in Utrecht dat de exportstatistieken bijhoudt, verwacht dat deze grens wordt doorbroken. Als de beweringen van VGB en Floridata kloppen, wordt het oude uit 2019 daterende exportrecord zeker met 0,8 miljard euro overtroffen.

VGB-directeur Matthijs Mesken en Floridata-manager Wesley van den Berg baseren hun voorspellingen op de cijfers van de eerste negen maanden van dit jaar.


Toename van 18 procent

Tot en met september bedroeg de exportwaarde van bloemen en planten 5,7 miljard euro. Ten opzichte van 2019 is dit een toename van 18 procent. Als deze groei voortduurt in de laatste drie maanden van dit jaar, komt de sierteeltuitvoer van 2021 uit op een waarde van 7,3 miljard euro.


De omzetontwikkeling is bij bloemen groter dan bij planten. Ook per land verschillen zij. De marktgroei in Duitsland bedraagt 9 procent ten opzichte van 2019, stelt Van den Berg. Hij vergelijkt niet met 2020 omdat dit door corona een 'ongewoon' exportjaar was.

Uit de statistieken van Floridata blijkt verder dat de toename in het Verenigd Koninkrijk op 31 procent ligt en dat Frankrijk 20 procent meer heeft uitgegeven om bloemen en planten uit Nederland in te voeren.


Supermarkten en warenhuizen

Volgens de Floridata-manager is de verdeling van de buitenlandse afzetkanalen nagenoeg hetzelfde als twee jaar geleden. De meeste sierteeltproducten gaan naar supermarkten en warenhuizen. Hun aandeel is 33 procent.

De importerende groothandel staat met een inbreng van 30 procent als tweede op het lijstje. Daarna volgen de tuincentra en bouwmarkten met 14 procent.


Hoge kosten

Mesken wijst erop dat de exportcijfers extreem hoog zijn, maar dat dit niet automatisch betekent dat handelaren meer geld verdienen. 'De inkoopprijzen zijn hoog', legt hij uit. Ook worden handelaren geconfronteerd met hogere transportkosten en keuringskosten.

'Gelukkig zijn de inspecties voor export naar het Verenigd Koninkrijk uitgesteld van 1 januari volgend jaar naar 1 juli 2022. Dat geeft handelaren meer tijd.'


Hoge gasprijzen

De VGB-directeur heeft bedenkingen bij de hoge gasprijzen. 'Kunnen kwekers bloemen blijven leveren tegen prijzen die zijn afgesproken?' vraagt hij zich hardop af.

De Nederlandse sierteeltexport is het laatste decennium in een sneltreinvaart gegroeid. Tien jaar geleden lag de waarde nog op 5,2 miljard euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer