Nederlandse+bloemen%2D+en+plantenexport+bereikt+recordwaarde
Nieuws
© Twan Wiermans

Nederlandse bloemen- en plantenexport bereikt recordwaarde

De Nederlandse bloemen- en plantenexport boekte in de eerste negen maanden van dit jaar een record exportwaarde van 5,7 miljard euro. Dat maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata.

De exportwaarde van bloemen steeg 26 procent en die van planten 18 procent. Volgens directeur Matthijs Mesken van VGB zijn handelaren positief gestemd, ondanks het doorrekenen van hoge inkoopprijzen door schaarste op de markt. 'Handelaren hebben te maken met hoge transportkosten en extra keuringen door de brexit.'

'De toenemende gasprijs voor de bloemen- en plantenteelt kan de inkoopprijzen voor handelaren nog verder omhoogstuwen', vervolgt Mesken. 'Dit baart ons zorgen, want is de consument bereid deze hogere prijs voor onze producten te blijven betalen?'


Manager Wesley van den Berg van Floridata denkt van wel. 'Voorlopig lijken consumenten de hogere prijs voor lief te nemen en we verwachten eind dit jaar een exportwaarde richting 7 miljard euro aan te tikken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer