Sierteeltexport stevent af op nieuw record

De Nederlandse sierteeltexport lijkt in 2021 af te stevenen op een nieuw record. Als de groei in de tweede helft van het jaar net zo groot is als in de eerste helft, komt de exportwaarde boven de 7 miljard euro uit.

Sierteeltexport+stevent+af+op+nieuw+record
© William Hoogteyling

Nederlandse handelsbedrijven exporteerden in de eerste helft van dit jaar voor 4,1 miljard euro aan bloemen en planten. Dat is niet eerder gebeurd in de geschiedenis. De uitvoer van bloemen en planten steekt 16 procent boven het niveau van 2019 uit, blijkt uit cijfers van Floridata, het bureau in Utrecht dat de exportstatistieken bijhoudt.

Floridata vergelijkt de cijfers van dit jaar met die van 2019, omdat dit realistischer is. 2019 was een ‘normaal’ jaar, terwijl 2020 door corona een ‘ongewoon’ jaar is. In 2020 zakten de verkoopcijfers in maart, april en mei diep weg.De statistieken van het Utrechtse bureau tonen aan dat de groei in het eerste en tweede kwartaal uitkomt op 16 procent. Manager Wesley van den Berg van Floridata constateert dat met name maart, april en mei een enorm herstel hebben laten zien ten opzichte van 2020 en een toename ten opzichte van 2019.

Mocht dezelfde groei van 16 procent zich voortzetten in de tweede helft van 2021, dan komt de exportwaarde aan het eind van het jaar uit op 7,19 miljard euro. Het oude record dateert van 2019 en ligt op 6,2 miljard euro.

Zelfs als de uitvoer de laatste zes maanden van dit jaar op hetzelfde peil blijft als in 2019, vestigt de sector een nieuwe mijlpaal van 6,75 miljard euro. In de tweede helft van 2019 transporteerden handelaren voor 2,64 miljard euro bloemen en planten naar het buitenland.


Omzetten FloraHolland

De trend die zichtbaar is in de uitvoercijfers loopt in de pas met de ontwikkeling van de omzetcijfers van Royal FloraHolland. De bloemenveiling heeft in het tweede kwartaal van dit jaar hogere omzetten gehaald.

Enige voorbeelden: de kamerplantenverkoop lag in april 180 procent hoger dan in de gelijknamige maand van 2020, de snijbloemenafzet torende in mei 28,5 procent boven het niveau van mei 2019 uit en de tuinplantenomzet klom in juni met 83,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Nagenoeg alle omzettoenames bij FloraHolland zijn te danken aan gestegen prijzen. Deze hogere prijzen zijn ook de grondslag voor de gestegen exportcijfers. Consumenten blijken bereid te zijn de meerprijs voor bloemen en planten te betalen.Directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) zegt dat de cijfers van het eerste halfjaar er ontzettend goed uitzien. Maar hij plaatst er wel kanttekeningen bij: ‘Een hogere omzet betekent niet automatisch meer winst.’

Mesken wijst erop dat de kosten voor de handelaren zijn gestegen. Niet alleen inkoopprijzen zijn hoger, ook heeft de handel te maken met hogere transportkosten en extra uitgaven door corona.


Brexit

Volgens de VGB-directeur hangt de brexit ook als het zwaard van Damocles boven de sector. Vanaf januari 2022 controleert het Verenigd Koninkrijk (VK) alle bloemen die het land binnenkomen. Mesken: ‘Dat brengt extra kosten met zich mee.’

Het VK behoort tot de top 3 van landen die Nederlandse sierteeltproducten afnemen. De andere twee zijn Duitsland (nummer 1) en Frankrijk (nummer 3). De groei van de sierteeltexport naar het VK lag in de eerste helft van dit jaar op 30,6 procent, terwijl deze in 2020 op 16 procent lag. Het aandeel van het land in de totale Nederlandse sierteeltexport is een kleine 15 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer