Nederlandse sierteeltexport behoudt sterke positie in 2020

Nederlandse sierteeltexporteurs hebben 2020 afgesloten met een exportkrimp van 4,2 procent. De totale exportomzet bedroeg 5,97 miljard euro. De zestien belangrijkste exportlanden, goed voor 89,3 procent van de totale exportomzet, incasseerden een krimp van 3,3 procent. De Nederlandse exportpositie op deze landen nam in 2020 toe met 1,6 procent. Dit blijkt uit een analyse van Floridata.

Nederlandse+sierteeltexport+behoudt+sterke+positie+in+2020
© Twan Wiermans

Het Nederlands importaandeel leverde vorig jaar in op de Verenigde Staten en Rusland, maar voor Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk nam het aandeel juist toe. Ondanks de exportkrimp van 3,3 procent steeg het Nederlands importaandeel voor de zestien belangrijkste exportlanden van 68,6 procent in 2019 naar 69,7 procent in 2020.

Er is een stabiel en licht groeiend Nederlands importaandeel op de grootste exportlanden van snijbloemen. Voor pot- en tuinplanten nam het Nederlandse importaandeel juist af. De Nederlandse exportpositie verschilt al langer tussen snijbloemen en pot- en tuinplanten. Over het algemeen is de Nederlandse exportpositie voor snijbloemen sterker.


Gedurende de coronacrisis kon de Nederlandse sierteelt redelijk blijven opereren in vergelijking met andere importlanden. Dit is mede te danken aan de financiële steunmaatregelen, goede logistieke middelen en het openblijven van de grenzen. Floridata verwacht dat de Nederlandse exportpositie voor de top 16 van exportlanden over 2021 opnieuw sterker wordt vanwege de aanhoudende effecten van de coronacrisis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer