Sierteeltsector realiseert record exportwaarde

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit het eerste halfjaar van 2021 af met een recordwaarde van 4,1 miljard euro. Ten opzichte van 2020 stijgt de exportwaarde in de eerste zes maanden van het jaar met bijna 28 procent.

Sierteeltsector+realiseert+record+exportwaarde
© FloraHolland

Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde van snijbloemen steeg met 30 procent tot een waarde van 2,45 miljard euro ten opzichte van vorig jaar. Aan planten is in totaal voor 1,66 miljard euro naar het buitenland verkocht. Dat betekent een plus van 24 procent.

Directeur Matthijs Mesken van de VGB stelt dat vooral in de maanden april, mei en juni de omzet van bloemen en planten veel hoger was dan vorig jaar vanwege toen de eerste lockdown. ‘We zien gelukkig dat consumenten in heel Europa veel bloemen en planten kopen, ondanks dat handelaren genoodzaakt zijn hogere kosten voor onder meer transport door te rekenen in de verkoopprijs.’


Sterke stijging ten opzichte van 2019

Cijfers van Floridata laten zien dat ook ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019 de exportwaarde van bloemen en planten naar omringende landen sterk is gestegen. Voor Duitsland is dat 8,4 procent, voor Frankrijk 19,5 procent en voor het Verenigd Koninkrijk zelfs 30,6 procent ondanks de brexit.

Overigens waarschuwt Mesken wel voor de gevolgen van brexit. ‘Het zorgt nu al voor veel extra administratie. Vanaf januari wordt de export naar het Verenigd Koninkrijk alleen maar duurder en dat baart ons zorgen. Reden voor de stijgende kosten is onder meer de volledige inspectie die de Britten van komend jaar willen uitvoeren op bloemen uit Nederland.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer