Kabinet tornt niet aan btw-tarief sierteelt

Het kabinet is niet van plan het btw-tarief voor sierteeltproducten te verhogen. Dat laat landbouwminister Carola Schouten weten aan de Tweede Kamer als antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren.

Kabinet+tornt+niet+aan+btw%2Dtarief+sierteelt
© VidiPhoto

Sierteeltproducten, bloembollen, bloemen, planten en boomkwekerijproducten vallen onder het lage btw-tarief van 9 procent, in plaats van het algemene btw-tarief van 21 procent. Op initiatief van de Tweede Kamer is dit lagere tarief voor deze producten van kracht sinds 1975. Destijds was de reden om deze producten betaalbaar te maken voor lage inkomensgroepen en om de omzet en werkgelegenheid in de tuinbouwsector te stimuleren.

Schouten is van mening dat een lager btw-tarief voor sierteeltproducten nog steeds een goed idee is. 'De oorspronkelijke redenen voor het invoeren van een verlaagd btw-tarief gelden nog steeds', schrijft ze. 'Uit het LEI-rapport Fiscale faciliteiten agrosector uit 2014 en het door onderzoeksbureau SEO uitgevoerde beleidsonderzoek agrobeleid uit 2019 volgt onder meer dat een btw-verhoging primair effect heeft op de consumentenbestedingen in Nederland. De consumentenbestedingen in sierteeltproducten zijn namelijk gevoelig voor veranderingen in de prijs, met name voor de lage inkomens.'


Luxeproducten

De landbouwminister wijst erop dat ook andere 'luxeproducten' onder het lage btw-tarief vallen. Ook boeken, kranten, tijdschriften, bioscoop-, circus-, dierentuin- en theaterbezoek vallen bijvoorbeeld onder dit tarief. De Partij voor de Dieren zou graag zien dat het btw-tarief voor sierteeltproducten omhoog gaat.

Dat moet volgens deze partij omdat de sector relatief veel gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Maar ook omdat de sector door robotisering en het gebruik maken van arbeidsmigranten steeds minder bijdraagt aan de werkgelegenheid in Nederland.


Middelengebruik

Schouten vindt dat de discussie over gewasbescherming losstaat van de discussie over het btw-tarief. Ook zij is van mening dat in de sierteeltsector het middelengebruik naar beneden moet en dat gebeurt volgens de bewindspersoon ook. 'Ook de sector zelf is van mening dat zijn milieubelasting moet verminderen. De cijfers van het CBS tonen een verlaging van het gebruik per hectare.'

Ook het argument over de arbeidsmigranten van de Partij voor de Dieren deelt de minister niet. Die leveren volgens haar een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. 'Arbeidsmigranten spelen een belangrijke rol in de sierteeltsector. Door het vrij verkeer van werknemers en diensten staat het EU-burgers vrij om in Nederland in deze sector te komen werken. Arbeidsmigranten leveren een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie, innovatieve slagkracht en concurrentiepositie, en zijn essentieel voor de continuïteit in bepaalde sectoren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer