'Gestuntel AgriNL laat staat van landbouw zien'

Onder druk van boeren is deze week een vergaand stikstofplan van AgriNL gesneuveld. AgriNL is het netwerk van de grootste bedrijven in de agribusiness, plus LTO. Tjibbe Joustra is aangesteld als onafhankelijk voorzitter. Het plan was bedoeld als inzet voor de onderhandelingen van de formatie. Vanaf deze week staat daarbij stikstof op de agenda.

%27Gestuntel+AgriNL+laat+staat+van+landbouw+zien%27
© Dirk Hol

Het stikstofplan werd aangekondigd in een eensgezind ogende dagbladadvertentie. Het onderliggende actieplan verscheen op de website van het netwerk. Het schoot in het verkeerde keelgat van vooral de radicalere boeren.

Na tal van boze telefoontjes maakten de niet-coöperatieve veevoerfabrikanten ForFarmers en De Heus zich snel los van AgriNL. Niet verrassend. Zij steunden de boerenprotesten ook financieel en hebben misschien wel het grootste economische eigenbelang.

Behalve de twee voerleveranciers volgden nog enkele leden waaronder LTO. Het actieplan bleek niet goed genoeg onderling te zijn afgestemd en werd niet volledig onderschreven door alle betrokken partijen. De verdeeldheid in de sector is nu ook zichtbaar in de agribusiness.

De verdeeldheid is nu ook zichtbaar in de agribusiness

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het is bevreemdend dat agribusinessondernemingen met zo'n omvangrijk landbouwplan komen zonder steun van de boeren zelf. Tegelijkertijd lijkt het een utopie om te komen tot een gedragen geluid. De groep boeren die het gevoel heeft met de rug tegen de muur te staan is te groot. En de boeren die wel een toekomst zien, zijn te druk met het eigen bedrijf.


AgriNL heeft het actieplan onder druk van dreigementen nu weer terug in de la gestopt. De boeren hebben laten zien wie de baas is. Het voelt voor sommigen als een 'overwinning'. Maar het is de vraag of dat het uiteindelijk ook is.

Het gestuntel van AgriNL is tekenend voor de huidige staat van de landbouw. In de politiek overheerst het idee dat de sector zeer defensief en verdeeld is. Dat beeld is nu nogmaals bevestigd en doet links- of rechtsom de landbouw geen goed.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer