Uiergezondheid prioriteit op melkveebedrijf Vreman

Melkveehouder Roel Vreman uit Almelo en zijn vriendin Hiske Bouman namen maandagavond deel aan het online café uiergezondheid van VKON. Vreman wil meer met dit onderwerp aan de slag.

Uiergezondheid+prioriteit+op+melkveebedrijf+Vreman
© Marije Stomps

Hoe vond u het online café?

'Het was interessant, al waren er niet veel nieuwe dingen voor mij. Toch is het goed om met dit onderwerp bezig te zijn. Je hoort vragen langskomen waar je zelf ook weleens over nadenkt.'

Bij koeien met een MPR-attentie vanwege hoog celgetal spoelen we het melkstel na met heet water van 85 graden

Roel Vreman, melkveehouder in Almelo

Hoe is het met de uiergezondheid op uw bedrijf?

'Wat is goed en wat is slecht? We melken 150 koeien met 80 stuks jongvee. Het celgetal schommelt tussen de 140.000 en 160.000. Dat is vrij normaal.

'Toch hebben we regelmatig een aantal koeien met uierontsteking. Daar willen we in de toekomst graag vanaf. Daarom wil ik meer met uiergezondheid bezig zijn. Dat kan ook, want sinds een jaar ben ik volledig thuis aan het werk, samen met mijn ouders. Er zijn dus iets meer arbeidsuren in het bedrijf.'


Is er nu meer aandacht voor dit onderwerp dan vroeger?

'Volgens mij is er altijd veel aandacht voor het voorkomen van mastitis. Wel is het zo dat we vroeger alleen de klinische gevallen behandelden. Als een koe vlokjes in de melk had, werd ze behandeld met de antibiotica die we altijd gebruikten. Dat werkte lang niet altijd.


'Er is nu veel meer aandacht voor informatie in de MPR-uitdraai en de verschillende bacteriën die mastitis kunnen veroorzaken. Onderzoeken en gericht behandelen zijn inderdaad de juiste manier, denk ik.'


Wat doet u om mastitis te voorkomen?

'We houden de boxen zo schoon mogelijk. We hebben waterbedden. Die worden drie keer daags schoongemaakt en er worden gemalen stro en kalk op gestrooid. De koeien lopen zes tot acht uur per dag buiten. Ik geloof dat het schoner is als ze buiten in de wei liggen.

'Wel gingen ze in de hete zomer steeds op een kluitje onder de bosjes liggen. Dat is natuurlijk niet fris met de mest en vliegen. In het verleden hebben we hier wel problemen mee gehad en stonden er opeens drie koeien met uierontsteking. Daarom geven we ze nu elke dag een nieuw stuk land.

'Verder melken we met handschoenen en gebruiken we voor elke koe een nieuwe papieren doek. Na het melken dippen we de spenen met jodiumdip. Dat filmlaagje blijft er bij sommige koeien urenlang opzitten.

'Bij koeien met een MPR-attentie vanwege hoog celgetal spoelen we het melkstel na met heet water van 85 graden. Daarvoor is een leiding rechtstreeks vanaf de boiler aangelegd in de melkstal.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
Meer weer