Uiersmet leidt vaker tot dood koe

Een opvallend aantal melkkoeien is in 2019 gestorven aan de gevolgen van een gecompliceerde udder cleft dermatitis (UCD). Dat blijkt uit pathologisch onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Uiersmet+leidt+vaker+tot+dood+koe
© ULP

Bij UCD zijn er aan de voorzijde van de uier of tussen beide voorkwartieren zweren te zien in de uierhuid. In ernstige gevallen is de ontsteking in de uierhuid via de vertakkingen van de melkader uitgezaaid naar de longen, met fatale gevolgen.

De vertakkingen van de melkader worden in geval van UCD-complicaties betrokken bij het ontstekingsproces, waardoor een vaatontsteking ontstaat. Vervolgens komen bloedstolsels met bacteriën via de melkader en het hart terecht in de longvaten, waar deze een uitgezaaide longontsteking veroorzaken. Deze longontsteking is een complicatie van de uierhuidontsteking.

Koorts

De aangetroffen koeien met UCD vertoonden koorts, hadden ademhalingsproblemen, een melkproductiedaling en gingen ondanks behandeling met antibiotica dood. In negen van de tien gevallen was de uiersmet klinisch niet opgevallen.

GD had vorig jaar ook melkkoeien in de sectiezaal met een ongecompliceerde UCD. Dan was er wel sprake van zwerende uierhuidontsteking, maar was de doodsoorzaak hier niet aan gerelateerd. De complicaties wijzen uit dat wat als klein plekje op de uierhuid begint, verraderlijk kan zijn en kan uitmonden in een ernstige uitgezaaide longontsteking.

ULP

Ook dierenartsen van de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) in Harmelen zien dat uiersmet de laatste tien jaar steeds vaker voorkomt, zowel in milde als ernstige vorm.

In 2013 deed het ULP al eens onderzoek naar de aandoening. Daaruit bleek dat vooral hoogproductieve koeien er last van hebben. De uiervorm maakt kennelijk niet niet uit: uiersmet blijkt bij alle uiertypen voor te komen.

Erfelijkheden

Op de vraag hoe uiersmet ontstaat, hebben de onderzoekers van ULP nog steeds geen antwoord. Ook is onduidelijk waarom de wond zo slecht geneest. Er zijn namelijk geen specifieke bacteriën die de smetplekken veroorzaken. ULP vermoedt wel dat erfelijkheden een oorzaak kunnen spelen. Een van de theorieën is dat er met het infokken van een hoge melkproductie ook een kwetsbare huid is ingefokt.

GD raadt veehouders aan om alert te zijn op beginnende plekjes van uiersmet. Op tijd ingrijpen vergroot de kans op een snelle genezing en verkleint het optreden van deze ernstige complicatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer