GD%3A+%27Stem+dipmiddel+af+op+ziektekiemen%27
Nieuws
© Twan Wiermans

GD: 'Stem dipmiddel af op ziektekiemen'

Melkveehouders doen er goed aan om het dip- of spraymiddel af te stemmen op de mastitisverwekkers die veel voorkomen op het bedrijf. Via bacteriologisch of tankmelkonderzoek is vast te stellen om welke kiemen het vooral gaat.

Dat schrijft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op de website. Door te dippen en sprayen wordt de speenhuid gedesinfecteerd. Het is een effectieve manier om de uier te beschermen tegen ziektekiemen. Mastitisverwekkers kunnen de speen dan minder snel binnendringen. Verder verzorgt een dip of spray de conditie van de speenhuid.

Volgens de GD is het dus verstandig om te kiezen voor het juiste dip- of spraymiddel. Het bedrijf maakt onderscheid in koegebonden mastitisverwekkers en omgevingsgebonden kiemen. Met behulp van bacteriologisch onderzoek van individuele melkmonsters of Mastitis Tankmelk kan de veehouder achterhalen of op zijn bedrijf vooral koe- of juist omgevingsgebonden mastitisverwekkers een rol spelen.

Koegebonden ziekteverwekkers

Koegebonden ziekteverwekkers worden met name tijdens het melken overgedragen, bijvoorbeeld via de handen van de melker, de uierdoeken of de melkmachine. Het gaat hierbij vooral om kiemen die verantwoordelijk zijn voor een verhoogd celgetal (subklinische mastitis). Streptococcus agalactiae (SAG) is een voorbeeld van een extreem koegebonden kiem. Nieuwe besmetting vindt eigenlijk alleen maar plaats door contact met melk van een besmette koe.

Bij koegebonden kiemen raadt de GD aan om een contactdip te gebruiken. Het doodt namelijk de mastitiskiemen die eventueel tijdens het melken zijn overgedragen.

Omgevingsgebonden kiemen

Omgevingsgebonden kiemen verspreiden zich daarentegen voornamelijk via de omgeving van de koeien. Zoals de ligboxen en de afkalfstal. Deze kiemen veroorzaken vaker klinische mastitis, vooral wanneer sprake is van een verhoogde vatbaarheid van de koeien. E. coli en Streph. uberis zijn voorbeelden van omgevingsgebonden kiemen.

Een barrièredip is het meest geschikt bij omgevingskiemen. Deze beschermt de spenen ook tussen de melkbeurten door, het vormt namelijk een beschermende film over de speentop.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer