Bodemdeskundige Aequator: 'Meer beworteling bij onbereden grond'

'Onder onbereden grond zie je duidelijk meer beworteling', weet bodemkundige Everhard van Essen van Aequator Groene & Ruimte. Hij liet dat donderdag zien op de demonstratiemiddag 'Bodemverdichting Drenthe' in Dalerveen.

Bodemdeskundige+Aequator%3A+%27Meer+beworteling+bij+onbereden+grond%27
© Job Hiddink

'Bij het bereden deel van de profielkuil is de grond logischerwijs vaster', constateert de bodemdeskundige. 'De indringingsweerstand van de bodem is groter. Hoe hoger deze weerstand, hoe meer moeite de wortel moet doen om erdoorheen te komen.' Op het maïsperceel op zandgrond van de Dalerveense melkveehouder Robert Pierik zijn twee profielkuilen gegraven. Een op bereden grond, de ander op onbereden grond.

'Ook gaan de wortels op bereden grond rechter naar beneden', zegt Van Essen. 'In de profielkuil van de onbereden grond zie je minder compactheid en meer gaatjes in de grond.' Grondeigenaar Pierik noemt als oplossing van de vaste bodem het plaatsen van tanden precies achter de banden van de zaaimachine. 'Mogelijk kun je daarmee voorkomen dat de grond te vast wordt.'


Inspoelingslaag

Daarnaast is in de kuil een zogenoemde inspoelingslaag te zien. 'Op deze laag is uitgespoeld ijzer en humus neergeslagen', legt Van Essen uit. 'De grond was daarboven zo zuur dat ijzer en humus oploste. De inspoelingslaag in deze esgrond is vaak slecht doorlaatbaar en knikkerhard. Het is goed te zien dat de beworteling daar stagneert.'


Bij een esgrond is de bovenste 50 centimeter zwartgrijs van kleur en humushoudend, daaronder bevindt zich de inspoelingslaag gevolgd door een laag dekzand.
Bij een esgrond is de bovenste 50 centimeter zwartgrijs van kleur en humushoudend, daaronder bevindt zich de inspoelingslaag gevolgd door een laag dekzand. © Job Hiddink

Aanwezige boeren vragen zich af of de verdichte laag is op te heffen met een diepwoeler of een andere grondbewerking. Van Essen: 'Ik zie hier wel een mogelijkheid om de bodem te verbeteren. Met woelen kan de bewortelingsmogelijkheid worden vergroot. Het gevaar is dat je organische stof kwijtraakt. Dat komt omdat je de toplaag verschraalt, doordat je de grond gaat mengen.'

Toch zou de bodemdeskundige in dit geval er niet gauw voor kiezen om te woelen. 'Je zag het gewas bijna niet tekenen. Ik zeg altijd: als je het niet ziet dan is het verschil in opbrengst minder dan 10 procent', concludeert de Aequator-medewerker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer