Bayer ziet kansen voor versnelde verduurzaming als Europa ruimte geeft

De Europese Commissie stuurt de land- en tuinbouw richting een duurzamere werkwijze. Commercieel topman Bruno Tremblay van Bayer Crop Science in Europa ziet kansen, mits de commissie ruimte geeft aan innovatie.

Bayer+ziet+kansen+voor+versnelde+verduurzaming+als+Europa+ruimte+geeft
© William Hoogteyling

De Green Deal, met de bijhorende boer-tot-bord- en biodiversiteitsstrategie, zet in op een land- en tuinbouw die fors minder chemische middelen gebruikt. Ook het kunstmestgebruik moet met 20 procent omlaag. Een kwart van de EU-landbouwgrond moet voor biologische landbouw worden ingezet.

Deze plannen kunnen grote gevolgen hebben voor de agrarische sector en ook voor toeleveranciers zoals Bayer Crop Science, zegt Tremblay. 'Alle effectbeoordelingen laten zien dat de productie en kwaliteit van de producten zullen afnemen bij stijgende prijzen.'

Bayer vindt daarom dat boeren een gereedschapskist met innovaties nodig hebben. Tremblay: 'Dat loopt uiteen van chemische en biologische middelen, betere zaden en nieuwe genoomtechnieken tot digital farming. We willen dat overbrengen aan beleidsmakers.'

Bij biologische middelen is de timing belangrijk

Anco van Garderen van Zachtfruit Schalkwijk

Chemische middelen verdwijnen

Juist het gereedschap wordt de sector langzaam ontnomen doordat chemische middelen van de markt verdwijnen. Bayer investeert veel in de ontwikkeling van nieuwe middelen, zowel biologische als chemische. De ontwikkeling van nieuwe chemische middelen, met bijvoorbeeld een gunstiger milieuprofiel, kost al gauw tien tot vijftien jaar. Je kunt middelen dus niet heel snel vervangen door nieuwe.

Zonder geschikt gereedschap bestaat de kans dat bepaalde gewassen niet meer rendabel zijn te telen, denkt Tremblay. De Fransman noemt suikerbieten en koolzaad als voorbeeld van teelten die in sommige landen onder druk staan door het verdwijnen van geschikte middelen. 'Of deze teelt gaat verdwijnen hangt af van de commodityprijzen en de economische ontwikkeling.'


Tegelijkertijd wil de Europese Commissie meer plantaardige eiwitproductie in Europa, legt de topman uit. 'Dan moet je boeren helpen met innovatie zodat zij dat kunnen doen op een duurzame manier. Hoe meer gereedschap je afpakt van boeren, des te minder mogelijkheden je ze geeft om dit te doen.'


Toelating versnellen

Tremblay ziet mogelijkheden om innovatie te stimuleren. Neem bijvoorbeeld de ontwikkeling van biologische middelen. 'Voor de toelating van deze middelen moeten we hetzelfde traject doorlopen als bij chemische. Als je zo'n transformatie wilt aanpakken, moet dat traject sneller worden doorlopen.'

Het toelaten van nieuwe genoomtechnieken zoals Crispr-Cas kan het traject ook versnellen, denkt Tremblay. 'Het gaat om de strategische onafhankelijkheid van Europa. Als wij dit niet doen, doen andere landen het. Rusland, Noord-Amerika, China.'

Maar hoe pakt innovatie uit in de praktijk? Anco van Garderen van Zachtfruit Schalkwijk kan daarover meepraten. Het familiebedrijf werkt sinds 2017 samen met The Greenery, adviesbureau CAF en Bayer. Het is een 'forward farm', een koploper op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Van Garderen: 'Het doel is de keten te verduurzamen, van de teelt tot aan de klant.'


Proeven in rodebessenteelt

Op het bedrijf vertaalt de samenwerking zich onder meer in proeven met gewasbescherming in de teelt van rode bessen. 'Bij biologische middelen is de timing van de behandeling belangrijk. Het weer en de spuittechniek hebben meer invloed op de werking dan bij toepassing van chemische middelen. Het effect van biologische is anders. Dat betekent dat we meer moeten monitoren en behandelingen moeten herhalen. Dat proces moeten we leren.'

De samenwerking heeft er ook voor gezorgd dat Van Garderen geregeld bezoek op het bedrijf ontvangt. 'Het zijn mensen uit de teelt die willen meedenken, maar ook beleidsmakers. Zij beseffen vaak niet wat beleid kan doen. Het is waardevol om daarover in gesprek te gaan.'


Webinar over de toekomst van gewasbescherming

De Europese Unie kiest resoluut voor een duurzamere voedselproductie. Dit heeft grote gevolgen voor de land- en tuinbouw. De Europese industrie van gewasbeschermingsmiddelen heeft ambitieuze plannen om die Green Deal te ondersteunen. Zo zal de sector de komende jaren onder meer 14 miljard euro investeren in duurzame producten. Bayer is een van de hoofdrolspelers in dit proces en de doorvertaling van de nieuwe Europese regelgeving naar de praktijk. In samenwerking met Bayer houdt Nieuwe Oogst op 18 oktober om 20 uur een webinar waaraan ook LTO en Stichting Natuur en Milieu een inhoudelijke bijdrage leveren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer