Timmermans: recente studies geven verkeerd beeld klimaatplan

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie vindt dat de recente studies naar de gevolgen van de Green Deal en de boer-tot-bordstrategie een vertekend beeld geven. Al die studies kijken alleen naar de productiekant, vindt de Eurocommissaris.

Timmermans%3A+recente+studies+geven+verkeerd+beeld+klimaatplan
© Europese Unie

Timmermans zei dat onlangs in een openbare hoorzitting van de Energie- en Klimaatcommissie van de Tweede Kamer. Kamerleden gingen toen met hem in gesprek over de klimaatplannen van de Europese Commissie, het pakket klimaatmaatregelen met als titel 'Fit for 55'.


Door alleen naar een aantal doelen aan de productiekant te kijken, krijg je een vertekend beeld, vindt Timmermans. Hij vindt dit een meer algemeen probleem met het huidige wetenschappelijke model dat in veel van deze onderzoeken wordt gebruikt. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de vraagzijde en daar gebeurt volgens de Eurocommissaris veel.

'Dat ervaar je zelf in de supermarkt: groeiende vraag naar voedsel met minder gewasbeschermingsmiddelen of beter dierenwelzijn. En in Europa is de vraag naar biologisch voedsel in tien jaar tijd met 60 procent gegroeid. Dat heeft geen dramatische gevolgen gehad voor de productie', zei Timmermans tegen de Kamerleden.


Klimaatbescherming

De meeste LNV-ministers zeiden afgelopen week in Luxemburg dat klimaatbescherming de productie van voedsel niet mag belemmeren. Polen, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Slowakije benadrukten dat de klimaateisen niet mogen leiden tot hogere voedselprijzen.

De Oost-Europese EU-lidstaten verwierpen nadrukkelijk een beperking van het aantal dieren. Alleen Nederland, Zweden en Denemarken gingen akkoord met het 'Fit for 55-pakket'. Maar deze landen eisten ook meer financiële prikkels voor boeren om het klimaat te beschermen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer