Kennis in je Kas keurt twee energieonderzoeken goed

De programmaraad van Kennis in je Kas is akkoord gegaan met twee nieuwe energieprojecten waarbij wordt gekeken naar efficiënter gebruik van CO2 en paarsverkleuring bij teelt onder ledverlichting.

Kennis+in+je+Kas+keurt+twee+energieonderzoeken+goed
© Twan Wiermans

Bij het eerste project bezien onderzoekers hoe paprika en chrysant efficiënt CO2 kunnen benutten en hoe telers het verlies van CO2 kunnen minimaliseren. In eerdere onderzoeken die vallen onder het initiatief Kas als Energiebron, is gebleken dat bij tomaat en komkommer goed kan worden geteeld met soms de helft van de gebruikelijke CO2-dosering.

Het probleem van lage beschikbaarheid van CO2 en grote ventilatieverliezen speelt alleen bij hoge instraling en grote raamstanden, vooral in de zomermaanden. Hier spitst het onderzoek zich op toe. Voor verbreding van deze kennis naar paprika en sierteeltgewassen is meer kennis nodig over de precieze reactie van deze gewassen op CO2 en hoe de CO2-benutting doeltreffender kan.


Paarsverkleuring in winter

In het tweede project proberen onderzoekers te verklaren hoe paarsverkleuring ontstaat en hoe telers dit kunnen voorkomen. Paarsverkleuring kan optreden bij ledbelichting met een intensiteit die groter is dan het aandeel daglicht. Dit is het geval in de winterperiode. De verkleuring is niet gewasspecifiek, maar lijkt vrij algemeen voor te komen.

Onderzoekers buigen zich onder andere over de vraag waarom dit niet gebeurt bij belichting met SON-T. Speelt het spectrum wellicht een rol? Mogelijk zijn ook andere factoren van invloed, zoals fosforgebrek, temperatuur en suikers, vermoeden de onderzoekers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer