Goede oogstresultaten in paprikaproject

De teelt van het project 'Paprika energetisch in balans' is afgerond en de resultaten zijn goed. De oogst is 45,6 kilo per vierkante meter van klasse 1, klasse 2 en twee rondes groen. Ook het vruchtgewicht was goed met een gemiddelde van 217 gram.

Goede+oogstresultaten+in+paprikaproject
© Han Reindsen

Het vruchtgewicht zakt niet weg aan het eind van de teelt, in tegenstelling tot vorig seizoen. De strekkingsproblemen van de internodiën zijn opgelost door de keuze van een ander hoofdras. Gina strekt meer dan Mavera. Ook het aanpassen van het lichtspectrum heeft voor meer strekking gezorgd. Bij deze proef is minder groen licht en meer rood en verrood licht gebruikt.

Daarnaast was het gasverbruik een stuk minder ten opzichte van de vorige proef: 18,7 kuub per vierkante meter tegenover 26,9 kuub per vierkante meter. Dat betekent een reductie van 30 procent. Wanneer binnen de huidige omstandigheden de overtollige warmte vanuit de kas onttrokken had kunnen worden, dan was de resterende nettowarmtevraag minimaal geweest. Het exacte aantal moet nog worden berekend.


Huidmondjesgeleidbaarheid laag

De onderzoekers constateerden dat de huidmondjesgeleidbaarheid van paprikabladeren vlak onder de kop nog altijd laag is. Dat heeft in het voorjaar optimale benutting van licht voor assimilatie beperkt. Uit parallelonderzoek in klimaatcellen door Plant Lighting blijkt dat een belichtingsduur van vijftien uur een betere verdamping en huidmondjesgeleidbaarheid genereert dan achttien uur belichten.

Ook waren de planten onder vijftien uur belichten productiever dan de planten onder achttien uur met dezelfde lichtsom. Verder bleek dat een wit spectrum een betere verdamping gaf dan een spectrum met rode ledlampen. De paprika's onder het witte spectrum met een daglengte van vijftien uur verdampte twee keer zoveel als de paprika's onder een rood spectrum met een daglengte van achttien uur. Een hoger aandeel verrood licht resulteerde in meer chlorose.


Nieuwe proef

Op basis van de resultaten van Plant Lighting en de resultaten van teeltseizoen 2020-2021 is een nieuwe proef opgezet. De teelt is net als vorig seizoen full led. In de kas hangen twee spectrums, een wit spectrum en het oude spectrum waarin het aandeel verrood licht is verlaagd. Het oude spectrum dient als vergelijking. Daarnaast is de maximale belichtingsduur verlaagd van achttien uur naar zestien uur.

Het witte spectrum en de kortere belichtingsduur moeten ertoe leiden dat de verdamping en de voorjaarsproductie toenemen en dat de bladkwaliteit verbetert. In het project streven betrokken partijen ernaar om met een intensieve schermstrategie, verdere optimalisatie van de klimaatstrategie en het niet inzetten van de minimumbuis de warmte-input in de teelt te reduceren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer