CO2-dosering heeft weinig effect bij framboos

Het doseren van CO2 in de winterteelt van framboos heeft nauwelijks effect op de productie en kwaliteit. Meer licht betekende een grotere productie, maar de ras- en plantverschillen zijn groot. Dat blijkt uit onderzoek van instituut Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research.

CO2%2Ddosering+heeft+weinig+effect+bij+framboos
© Vidiphoto

Het doel van het onderzoek was om met een beperkte of zonder een CO2-dosering, en indien mogelijk lage inzet van verwarming, een toekomstige fossielvrije teelt te realiseren. Lang bewaarde canes van het ras Lagorai en tien dagen lang bewaarde canes van het ras Kwanza werden opgenomen in de proef. In het onderzoek werden verschillende behandelingen met verschillende lichtintensiteit van led en CO2-streefwaarden met specifieke dosering gecombineerd.


Het grote verschil in CO2-dosering en gerealiseerde CO2-concentratie in de kas had in de proef nauwelijks of geen positief effect op de productie en kwaliteit. Dat betekent dat in de wintermaanden met relatief weinig licht van de zon en groeilicht, het CO2-gehalte en de dosering niet zo hoog hoeven zijn. Meer licht zorgt voor meer productie en een verhoogde fotosynthesesnelheid. Al nam die laatste gedurende de teelt af.


Bewaaromstandigheden plantmateriaal

Het lang bewaarde plantmateriaal van Lagorai was bij het planten nog goed gezond. De kortdurend bewaarde 'verse' canes van Kwanza bleken echter deels aangetast te zijn door botrytis, wat de heterogeniteit van het plantmateriaal versterkte. Meer aandacht voor de bewaaromstandigheden van het plantmateriaal is gewenst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer