WUR onderzoekt juiste lichtspectrum bij chrysant onder led

Wageningen University & Research (WUR) is onlangs gestart met een vervolgonderzoek naar chrysanten onder ledbelichting. In het door Kas als Energiebron gefinancierde project 'Ledlicht bij zonlicht' wordt verder gekeken naar het juiste lichtspectrum.

WUR+onderzoekt+juiste+lichtspectrum+bij+chrysant+onder+led
© William Hoogteyling

Bij chrysanten is al ervaring opgedaan met de teelt onder ledbelichting. Maar er zijn nog veel vragen over het toevoegen van verrood licht aan het lichtspectrum, omdat de uitkomsten van de verschillende praktijkproeven niet altijd eenduidig zijn.

In de spectrumproef worden vier chrysantenrassen geteeld onder full-led, waarbij het ledlicht ongeveer 80 procent van de hoeveelheid licht is en het zonlicht ongeveer 20 procent. De aangelegde lichtbehandelingen verschillen in aandeel verrood licht en het moment van de dag waarop dit verrood licht wordt gegeven. Er wordt belicht met een intensiteit van 190 micromol per vierkante meter per seconde, waarbij voor de behandelingen met verrood licht het verrood licht deel uitmaakt van deze intensiteit.


Gewasontwikkeling meten

Gedurende de proef wordt de ontwikkeling van het gewas gevolgd en worden lengtegroei en de lichtonderschepping gemeten. Bij een tussentijdse meting en tijdens de eindoogst worden nauwkeurige metingen gedaan aan lengte, takgewicht, aantal bladeren/internodiën en wordt per ras per behandeling de uitgroeiduur bepaald.

De WUR verwacht hiermee de volgende stappen te kunnen zetten richting een full-ledteeltsysteem voor chrysanten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer