Onderzoek naar ledlicht in aardbeienteelt

Signify ontwikkelt samen met aardbeientelers- en vermeerderaarsvereniging Fragaria Innova ledlichtrecepten voor aardbeien. Het juiste ledlicht moet leiden tot een stabiel productiepatroon met hoge opbrengst en een goede kwaliteit aardbeien in de winterperiode.

Onderzoek+naar+ledlicht+in+aardbeienteelt
© William Hoogteyling

Het onderzoek werpt het licht ook op het verder optimaliseren van de winterproductie van de 'junidragers', een gewas dat zich kenmerkt door relatief korte productiepieken.
Signify Lighting en Fragaria Innova voeren een meerjarig programma uit bij deelnemende telers en vermeerderaars. Bij een van de productiebedrijven is een compartiment ingericht met separate klimaatsturing. Hierdoor is het mogelijk om bij meerdere rassen uiteenlopende teelt- en lichtstrategieën te toetsen onder ledlicht.


Winterteelten met junidragers

De huidige winterteelten vinden veelal plaats met junidragers met een korte productieperiode van 8 tot 10 weken, waarna weer een nieuwe planting in een andere afdeling de productie overneemt. Voor en na de winterteelt domineren de onbelichte teelten.


'Extra groeilicht is nodig om in de winter voldoende opbrengst en kwaliteit te realiseren', vertelt plantspecialist Peer Hermans, die het onderzoek namens Signify begeleidt. 'In de proeven is gebleken dat je de plantopbouw enigszins kunt beïnvloeden met specifieke lichtrecepten, waarvoor led bij uitstek geschikt is.'

Door de lichtintensiteit en het spectrum nauwkeurig af te stemmen op het ontwikkelingsstadium van de plant, kun je de bladoppervlakte en de strekking van de bloemtrossen en bladstelen optimaliseren. Een betere plantopbouw komt de productie ten goede en via lichtoptimalisatie wordt de productkwaliteit verhoogd.


Verdere optimalisatie nodig

Teler Marcel Dings van Brookberries en initiatiefnemer van Fragaria Innova, zag enige invloed op de plantopbouw, maar de extra assimilaten die daaruit voortkwamen gingen volgens hem vooral naar het gewas en in mindere mate naar de vruchten.

'Het voordeel van de nieuwe generaties ledlampen is dat we efficiënt met licht kunnen spelen en de receptuur kunnen afstemmen op onze eigen wensen en mogelijkheden. Ik ben tevreden met de resultaten in het eerste jaar, maar er is beslist ruimte voor verdere optimalisatie', verduidelijkt Dings.

Ook Dave Linssen, deelnemer binnen Fragaria Innova merkt dat verdere optimalisatie nodig is. Op zijn bedrijf is een proef met verschillende spectra aan de gang. 'De belichte planten kwamen zoals verwacht in de winter eerder in productie. Qua kilo's en plantopbouw zagen we nagenoeg geen verschil tussen de lichtspectra', vat hij samen.

'Wellicht moeten we nog wat sleutelen om het ideale lichtrecept voor ons bedrijf te achterhalen. Dat telen onder led een gewenste aanvulling is lijkt me wel duidelijk', vindt Linssen.

Voor het komende seizoen wordt de proefopzet opnieuw bepaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer