Bosbeheer via Green Deal straks ook in EU-landbouw

De landbouwcommissie van het Europees Parlement vindt dat bosbeheer onderdeel moet worden van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Eigenaren die hun bossen duurzaam beheren, zouden ook vergoedingen moeten krijgen voor hun bijdrage aan de klimaatdoelen van de Green Deal. Dat zou ook moeten gaan gelden voor de Natura-2000 gebieden.

Bosbeheer+via+Green+Deal+straks+ook+in+EU%2Dlandbouw
© Tienke Wouda

In een niet-wetgevende ontwerpresolutie, aangenomen met 36 stemmen voor, 8 tegen en 4 onthoudingen, benadrukken de Europarlementariërs dat de EU een ambitieuze bosstrategie voor de periode na 2020 nodig heeft. Ze willen natuurbehoud onderdeel maken van duurzaam bosbeheer, zonder beschermde gebieden uit te breiden, en willen duurzaam bosbeheer opnemen in de toekomstige plannen van het GLB.

De Europarlementariërs willen ook eerlijke vergoedingen voor economische verliezen veroorzaakt door beschermingsmaatregelen.


Ontbossing

De Europarlementariërs willen verder dat de EU regels opstelt tegen de wereldwijde ontbossing, door het opstellen van strengere criteria voor de toelating van producten op de Europese markt. Er is geen EU-wetgeving die verbiedt dat producten die bijdragen aan de vernietiging van bossen, op de Europese markt worden gebracht. Ook weten veel consumenten niet of de producten die ze kopen, bijdragen aan ontbossing.

Meer dan honderd niet-gouvernementele organisaties, waaronder Greenpeace en WWF (Wereld Natuur Fonds), hebben het Europarlement opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen. De Europese bosbouwstrategie stond dinsdag in Brussel op de agenda.


Strijd tegen klimaatverandering

De Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie): 'Belangrijke spelers in de strijd tegen klimaatverandering zijn bossen. Het beschermen en herstellen van bossen is daarom essentieel, ook omdat ze een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer