Sierteeltsector wil verduurzaming versnellen

Floral Trade Group en de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) hebben zich aangesloten bij het Versnellingsinitiatief binnen Floriculture Sustainability Initiative (FSI). Dat meldt bloemenveiling Royal FloraHolland.

Sierteeltsector+wil+verduurzaming+versnellen
© Han Reindsen

Het initiatief bestaat uit voortrekkers op het vlak van duurzaamheid. De bloemenveiling en de aangesloten handelsbedrijven willen actief en versneld bijdragen aan een toekomstbestendige sierteeltsector, waarin bloemen en planten met respect voor mens en milieu worden geteeld en verhandeld.

De groep werd opgericht in 2017 en bestaat nu uit Dutch Flower Group, Royal Lemkes, FM Group, Royal FloraHolland en de nieuwe aanwinsten in het rijtje Floral Trade Group en VGB.


Ambitie

Sinds de start streeft het Versnellingsinitiatief naar een zo hoog mogelijk percentage gecertificeerde productie en handel van bloemen en planten. Daarbij wordt de ambitie van het FSI in acht genomen: in 2025 moet minimaal 90 procent van de door de FSI-leden geproduceerde, ingekochte en verhandelde bloemen en planten duurzaam zijn.

De basis hiervoor is de FSI basket of standards waarin zestien duurzaamheidsstandaarden zijn opgenomen, verdeeld over drie aandachtsgebieden: Good Agricultural Practices, sociale aspecten en milieu.


Goede weg

'Onder de eerdere FSI-ambitie voor 2020 is het percentage duurzame inkoop (gemeten in aantal stuks/stelen) van en door FSI-leden fors gestegen: voor planten van 53 procent in 2016 naar 81 procent in 2020 en voor bloemen van 39 procent in 2016 naar 73 procent in 2020. Dit laat zien dat we op de goede weg zijn', licht managing director Michiel de Haan van Royal Lemkes toe.


Op weg naar het FSI-doel is het van groot belang dat kwekers minimaal beschikken over milieucertificering. Dat is de basis om transparantie te creëren. Maarten Bánki, manager duurzame ontwikkeling bij Royal FloraHolland, meldt dat ruim 2.800 van de 5.000 aanvoerders al een digitale milieuregistratie voeren. 'Ruim 2.150 kwekers, die met elkaar 84 procent van de omzet vertegenwoordigen, zijn in het bezit van een geldig milieucertificaat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer