FloraHolland omarmt idee kopersindeling

De verdeling van handelsbedrijven in vier segmenten is een goed vertrekpunt voor de verbetering van de marktplaats, reageert Royal FloraHolland op de suggestie van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

FloraHolland+omarmt+idee+kopersindeling
© FloraHolland

De branchevereniging van bloemen- en plantenhandelaren pleit voor deze verdeling in de notitie 'De reikende hand' waarin de VGB punten aangeeft voor verbetering bij FloraHolland.

'Bij de handel is veel onrust over de ontwikkelingen bij FloraHolland, onder andere over Floriday en de one-size-fits-all-gedachte van de veiling. Dat was de aanleiding voor het stuk' zegt directeur Matthijs Mesken van de VGB.

In de nota, die de VGB bij FloraHolland heeft gepresenteerd, constateert de handel dat FloraHolland is veranderd van een veiling naar een logistiek- en veilbedrijf, waarbij online en fysiek wordt gehandeld.


Vier koperssegmenten

Op basis hiervan stelt de koepelorganisatie voor sierteelthandelaren een verdeling van vier koperssegmenten voor. Dat zijn de kwekers en handelaren die via de klok handelen, de daghandel, de groep van 'preferred suppliers' en de partijen die buiten de veiling om handelen.

'Deze vier moet je niet over één kam willen scheren', stelt Mesken. 'Neem bijvoorbeeld het schouwen: klokkopers hebben hieraan behoefte, maar grote kopers niet.'


Milieucertificering

Als tweede voorbeeld noemt de VGB-directeur de milieucertificering. 'Voor bedrijven die de grote retail beleveren, is dit belangrijk, maar voor een kleine handelaar die aan een individuele bloemist in Duitsland levert, is dit niet zo.'

Volgens Mesken zou FloraHolland binnen deze segmenten moeten kijken aan welke diensten en producten bedrijven behoefte hebben. 'Je moet ze niet belasten in één algemene kostenstructuur.'


Meer betrekken

FloraHolland heeft al een maand geleden bekendgemaakt af te willen stappen van de one-size-fits-all-filosofie. Dat gebeurde na aanzwellende kritiek onder telers en kopers op het beleid van de veiling. De directie maakte toen bekend leden en klanten meer te betrekken bij de ontwikkeling van de veiling.


'Wij zijn blij met de reikende hand die de VGB toesteekt', zegt een woordvoerder van de bloemenveiling. 'De voorgestelde vierdeling valideren wij met onze eigen segmentatie en is een prima vertrekpunt om te kijken hoe we beter invulling kunnen geven aan de behoeften van verschillende typen handelsbedrijven.'

FloraHolland wil verder praten over dit onderwerp. 'Natuurlijk hechten wij aan goed overleg met de VGB. Wij willen dat graag een structureel karakter geven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer