Bloemen- en plantenexport boekt kwartaalrecord

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit het eerste kwartaal van 2021 af met een exportrecord van bijna 2 miljard euro. Dat maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde van planten steeg 31 procent en die van snijbloemen 26 procent.

Bloemen%2D+en+plantenexport+boekt+kwartaalrecord
© FloraHolland

'In veel landen om ons heen zijn er versoepelingen voor de verkoop van bloemen en planten', verklaart VGB-directeur Matthijs Mesken. 'Een lager aanbod en hoge luchtvrachtkosten dreven de inkoopprijzen op naar recordhoogte in aanloop naar meerdere bloemen- en plantengeefmomenten afgelopen maand.' Floridata levert marktcijfers en debiteureninformatie in de sierteeltsector.


Coronamaatregelen

Bloemen en planten werden volgens Meskens hierdoor duur betaald. 'Het exportrecord staat in schril contrast met de prestatie van Nederlandse tuincentra, waar de verkoop minder goed verloopt door de Nederlandse coronamaatregelen.'

De VGB is de brancheorgansitie voor de binnenlandse importerende en exporterende groothandel in bloemen en planten. Haar leden vertegenwoordigen bijna 80 procent van de totale jaaromzet in deze branche.