Venlo leert kinderen over voedselverspilling via onlinespel

Gemeente Venlo wil leerlingen uit groep 5 en 6 van de basisschool via een onlinespel leren waar hun voedsel verdaan komt, maar ook wat voedselverspilling betekent en hoe ze daarmee om kunnen gaan.

Venlo+leert+kinderen+over+voedselverspilling+via+onlinespel
© Laurens Eggen

Voedselverspilling is een thema dat nationaal speelt en dat via een motie uit de Venlose gemeenteraad lokaal is geland. 'Vanuit beleid in de circulaire economie is dit een relevant thema. Daar wilden we als gemeente iets mee', zegt Bas van den Akker, strategisch beleidsadviseur duurzame ontwikkeling bij gemeente Venlo.

'De insteek was niet zozeer consuminderen, maar kinderen en daarmee ook hun ouders duidelijk proberen te maken dat het zonde is wanneer voedsel in de afvalbak belandt. De benadering wilden we graag positief houden. Ga je ergens verstandig mee om, dan levert dit minder kosten op. Spullen inkopen die je uiteindelijk niet gebruikt en daardoor hun waarde verliezen, daar schiet je niets mee op.'


Filmpjes

De gemeente vroeg een stagiair van Fontys ACI in Tilburg met een idee te komen, waarin in ieder geval voedselverspilling nader wordt belicht. 'Het is een onlinespel geworden, superleuk en educatief', vindt Van den Akker. De gemeente benaderde drie andere studenten van deze opleiding voor het maken van de bijbehorende filmpjes.

De kracht van dit idee is dat kinderen hun ouders erbij betrekken

Bas van den Akker, strategisch beleidsadviseur duurzame ontwikkeling bij gemeente Venlo

Anne op 't Roodt is een van deze studenten. 'In de filmpjes van drie minuten worden bepaalde zaken uitgelegd. Daar worden aansluitend vragen over gesteld', licht zij toe.

'Daarvoor we zijn we bij verschillende agrarische bedrijven op bezoek geweest, waaronder De Fruitboerderij in Baarlo. We hebben daar het groeiproces van de appel gefilmd, maar ook hoe van appels sap wordt gemaakt. Voor de andere filmpjes zijn we bij Brookberries in Belfeld en Siberia in Maastricht langsgegaan.'


Herkomst

Op 't Roodt geeft toe dat ze niet dagelijks bezig is met de herkomst van voedsel. 'Ik weet er wel het nodige van, maar lang niet alles. Wat ik bij De Fruitboerderij bijvoorbeeld heb geleerd, is dat bloesem met water wordt besproeid om de bloempjes in te laten vriezen, zodat ze net niet gaan bevriezen. Dat vond ik echt een opvallend weetje.'

Volgens Van den Akker draait het bij het duurzaamheidsverhaal vooral om de generatie na ons. 'Wij merken de gevolgen van de klimaatverandering nog niet echt, maar onze kinderen des te meer. De kracht van dit idee is dat kinderen het thema min of meer agenderen en hun ouders erbij betrekken. Vandaar dat het spel niet in een schoolomgeving wordt gespeeld, maar gewoon thuis', legt hij uit.


Meer invloed

'Ouders zien en leren via hun kinderen hoe belangrijk het thema van voedselverspilling is. Kinderen hebben wat dat aangaat meer invloed op het gedrag van ouders dan wij als overheidsinstantie.'

Op 't Roodt: 'Ik denk we allemaal bewust of onbewust aan verspilling doen. Stel dat je net iets te veel hebt gekookt of je hebt een broodje besteld dat je niet op krijgt. Dat verdwijnt meestal in prullenbak. Als we kinderen duidelijk proberen te maken wat verspilling inhoudt en hoe dit is te voorkomen, dan hebben we die slag voor onze volgende generatie al gewonnen.'


Toejuichen

LLTB-bestuurder Susanne Görtz van De Fruitboerderij juicht het initiatief van gemeente Venlo toe. 'Zeker voor kinderen die niet in een agrarische omgeving opgroeien, is het belangrijk om te weten waar en hoe bepaalde producten worden geteeld', vindt zij.
'Als je weet waar voedsel vandaan komt, dan ga je het meer waarderen en minder verspillen. Je leert ook dat je met gezonde producten veel kunt doen. Heeft een appel net iets te lang op de schaal gelegen, dan kun je er nog iets anders mee maken. Zulke inzichten zijn belangrijk om kinderen nu al mee te geven.'


Zo'n 9 procent van het eten verdwijnt in de afvalbak

In Nederland verdwijnt jaarlijks zo'n 9 procent van ons eten ongebruikt in de afvalbak. Dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Naast het kopen en bewaren van vers of bereid voedsel is de manier waarop we voedsel verbruiken een van de belangrijkste oorzaken van voedselverspilling. Geen tijd hebben of maken om maaltijden te plannen. De overheid stelt geld beschikbaar voor gezamenlijk onderzoek naar nog betere maatregelen om voedselverspilling te voorkomen. Ook wordt in de topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen onderzoek gedaan naar hergebruik van verspild voedsel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer