Rainbow Kleinpak krijgt eerste voucher tegen voedselverspilling

Paprikasorteerder en -verpakker Rainbow Kleinpak ontvangt de eerste voucher tegen voedselverspilling. Het bedrijf uit de Lier investeert hiermee in het hoogwaardig verwerken van paprikaresten.

Rainbow+Kleinpak+krijgt+eerste+voucher+tegen+voedselverspilling
© Samen Tegen Voedselverspilling

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling riep samen met het ministerie van LNV, Rabobank en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen de voucherregeling in het leven om innovaties tegen voedselverspilling te stimuleren.

Rainbow Kleinpak houdt per seizoen 2 miljoen kilo paprika's over die niet geschikt zijn voor de retail. 'Veel van onze reststromen gaan naar snijderijen. Een deel wordt verwerkt tot veevoer of gecomposteerd. Terwijl we ze meer hoogwaardig kunnen verwerken tot sappen, kruidenmixen of inhoudsstoffen voor bijvoorbeeld voedingssupplementen', vertelt Edwin Kester, voormalig directeur van Rainbow Kleinpak. 'Met de voucher gaan we samen met ketenpartners de meest geschikte toepassingen onderzoeken en een businesscase ontwikkelen.'


Bij de ontwikkeling van de businesscase zijn verschillende partijen betrokken. Specerijenleverancier Hela Thissen uit Venlo onderzoekt de mogelijkheid voor toepassing van paprikaresten in producten als paprikapoeder, sauzen en dressings. De stichting Keep Food Simple draagt bij met kennis over inhoudsstoffen en mogelijke toepassingen. Bodec is betrokken als procestechnoloog en Food Tech Brainport regelt de procesbegeleiding en voert de verschillende testen uit.


Innovaties versnellen

Saskia van der Laan, manager business solutions bij Samen Tegen Voedselverspilling, merkt dat het voorkomen van voedselverspilling leeft bij ondernemers. 'De voucherregeling werd in het voorjaar gelanceerd en ontving al veel aanmeldingen.' Met de voucher kunnen innovaties zoals die van Rainbow Kleinpak versnellen. Van der Laan meldt dat het project daarnaast ook economisch interessant is. 'Pure winst noemen wij dat: voor behoud van grondstoffen en klimaat én vanuit financieel oogpunt.'

De voucher vergoedt de helft van de kosten van het project, de andere helft draagt het bedrijf zelf bij. De regeling is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het ministerie van LNV en Rabobank en wordt ondersteund door Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen. Binnenkort worden meer vouchers uitgereikt.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer