Oprichter Boeren Voor Buren is foodheld van 2021

Abdelhamid Idrissi, initiatiefnemer van Boeren Voor Buren, is benoemd tot een van de foodhelden van 2021. Dat is maandag bekendgemaakt op het World Food Center-terrein in Ede.

Oprichter+Boeren+Voor+Buren+is+foodheld+van+2021
© Nina Slagmolen

Volgens de Food100-jury toont Idrissi (op de foto de tweede van links) dat voedsel echt verbindt. Samen met een aantal anderen zette hij tijdens de coronacrisis het initiatief Boeren voor Buren op. Hiermee verbindt hij Nederlandse boeren aan gezinnen met een kleine portemonnee. Door samen te werken met andere grote organisaties levert Boeren Voor Buren volgens de jury een significante bijdrage tegen voedselverspilling en sociale ongelijkheid.

Waar het initiatief zich in het begin richtte op noodhulp aan 250 Amsterdamse gezinnen, is Boeren voor Buren inmiddels uitgegroeid tot een serieuze organisatie met slagkracht en een groot bereik om impact te maken. 'Een geweldig voorbeeld hoe ondernemerschap, sociale cohesie en de bereidheid om te willen 'delen' samenkomen', stelt de jury.


Kritische stem in voedseldebat

In de categorie van 30-plussers zijn naast Idrissi ook politicoloog Herman Lelieveldt en culinair activist Lelani Lewis benoemt tot foodheld van 2021. Lelieveldt is volgens de jury een van de belangrijkste kritische stemmen in het publieke debat over de toekomst van het Nederlandse voedselbeleid.

Lelani Lewis liet de afgelopen jaren mede via haar Code Noir-diners zien en vooral proeven hoe kolonialisme wereldwijd ons eten heeft beïnvloed. Haar specialisatie is de Caraïbische keuken en haar stem klinkt steeds luider in culinair Nederland.

In de rubriek onder de 30 jaar zijn Eva Koffeman, Linda Klunder, Lars Gierveld en Rahaf Al Lymoni uitgeroepen tot foodheld 2021. Koffeman is de eerste VN-jongerenvertegenwoordiger Voedsel en Biodiversiteit.


Frisdrank van cacaoboeren

Klunder en Gierveld zijn de oprichters van Kumasi Drinks. Deze frisdrank gaat verspilling tegen door delen van de cacaoboon te benutten die eerder ongebruikt bleven. Cacaoboeren verdienen nu dus ook meer aan hun cacaobonen en bovendien worden de bonen lokaal verwerkt.

Al Lymoni brengt een alternatief voor koffie en thee op de markt dat wordt gemaakt van dadels. Ook hier worden reststromen benut.

De foodheldenverkiezing is bedoeld voor mensen die anders durven, denken en doen binnen het Nederlandse voedselsysteem, zegt juryvoorzitter Isabel Boerdam. 'De foodhelden van 2021 verdienen extra aandacht vanwege hun innovativiteit, impact binnen de keten en daadkracht om zaken gedaan te krijgen met een heldere visie voor de toekomst. Met praktische, bewezen resultaten en inzet op meer beleidsmatig niveau maken zij voor en achter de schermen het verschil.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer