Veel woonprojecten arbeidsmigranten sneuvelen

Nieuwbouwprojecten voor de huisvesting van arbeidsmigranten komen nauwelijks van de grond door bezwaren van omwonenden of omdat gemeenten onduidelijk beleid voeren. Dit blijkt uit een enquête van Nieuwsuur.

Veel+woonprojecten+arbeidsmigranten+sneuvelen
© Michiel Elands

Een commissie onder leiding van voorzitter Emile Roemer van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten riep eerder gemeenten op werk te maken van betere huisvesting van arbeidsmigranten. Zelfstandige woonruimte is ook nodig omdat Roemer adviseert arbeidscontracten los te koppelen van woonruimte of huurcontracten.

Nieuwsuur hield een enquête onder veertig gemeenten waar veel arbeidsmigranten werken. Daaruit blijkt dat deze gemeenten (nog) geen beleid voeren voor de huisvesting van deze medewerkers. Ook sneuvelen veel plannen door bezwaren van omwonenden.


Veel gemeenten komen duizenden plekken tekort voor tijdelijke huisvesting. Een goed voorbeeld is de glastuinbouwgemeente Westland. Daar werken 16.000 arbeidsmigranten. In de afgelopen vier jaar zijn er maar 886 woonplekken bijgekomen, schrijft de gemeente. In Tilburg is nog voor 3.600 tot 5.000 arbeidsmigranten een woonplek nodig, maar zijn al zeventien projecten voor huisvesting ingetrokken. In Bodegraven-Reeuwijk, waar 1.225 arbeidsmigranten werken, sneuvelden twee plannen voor 900 woonplekken.

Het probleem van de huisvesting speelt niet alleen bij arbeidsmigranten die in de land- en tuinbouw werken. Ook in de distributie van onder meer levensmiddelen is een tekort aan huisvesting voor deze medewerkers. In Bleiswijk, waar vanuit veel verse producten worden gedistribueerd, liep een plan voor een migrantencomplex van 256 plekken op niks uit na bezwaren van andere bedrijven in de buurt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer