LTO vraagt uitzondering wetsvoorstel huisvesting

LTO Nederland pleit voor een uitzonderingspositie voor agrarisch werkgevers die werknemers huisvesten in het wetsvoorstel Goed Verhuurderschap. LTO vreest dat veel werkgevers in de knel komen met hun huisvesting als deze wet wordt aangenomen.

LTO+vraagt+uitzondering+wetsvoorstel+huisvesting
© Studio Kastermans

Het wetsvoorstel geeft gemeenten de mogelijkheid een vergunningenstelsel in te voeren voor verhuurders. Ook agrarisch huisvesters kunnen daarmee te maken krijgen. De meest in het oog springende voorwaarde is dat internationale werknemers die geen huishouden vormen met anderen moeten beschikken over een eigen kamer. Dat is een voorwaarde waar veel werkgevers niet aan kunnen voldoen.


Een deel van de werkgevers heeft recent geïnvesteerd in toekomstbestendige huisvesting die op dat moment voldeed aan wet- en regelgeving. Ook voldoet de huisvesting veelal aan de normen van het Agrarische Keurmerk Flexwonen. En die gaat in de meeste gevallen uit van twee personen per kamer. De sprong die verhuurders moeten maken om te voldoen aan de vergunningsvoorwaarden is te groot en op korte termijn onhaalbaar.LTO Nederland heeft de reactie op het wetsvoorstel mede namens LTO Noord, LLTB en ZLTO, Glastuinbouw Nederland, NFO, KAVB en POV ingediend. Dat gebeurde tijdens de internetconsultatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.


Misstanden aanpakken

Met het wetsvoorstel wil het kabinet de misstanden op de woningmarkt aanpakken. LTO Nederland ondersteunt dat van harte: intimidatie en discriminatie moeten worden uitgebannen. Maar met deze aanpak worden alle verhuurders over één kam geschoren. En dat gaat ook ten koste van de beschikbaarheid van woonruimte.

In plaats van in te zetten op vergunningen, kan veel beter worden gekeken naar het verhogen van de kwaliteit van huisvesting. Op dit moment is slechts een kwart van de huisvesting voor internationale werknemers gecertificeerd. De ambitie zou moeten zijn om alle huisvesting gecertificeerd te krijgen.

Huisvesting die aan de normen van het Agrarische Keurmerk Flexwonen voldoet, wordt jaarlijks gecontroleerd waardoor voor misstanden amper ruimte bestaat. De agrarische sector kan hier via een publiek-private samenwerking tussen ondernemers en gemeenten een belangrijke rol bij spelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer