Melkveehouders+Abbenbroek+maken+boerenkaas+in+container
Nieuws
© C. van 't Riet Zuiveltechnologie

Melkveehouders Abbenbroek maken boerenkaas in container

Bart en José Eikelenboom uit het Zuid-Hollandse Abbenbroek zijn de eerste melkveehouders die boerenkaas bereiden in een kant-en-klare kaasmakerij. Op het erf staat een container met alles erop en eraan.

Met een vrachtwagen werd de container van 12 meter lang en 2,5 meter breed op het erf gebracht. De monteur nam in zijn wagen alle apparatuur mee. De melkveehouders wilden geen grote verbouwing op hun boerderij, dus kozen ze voor dit goedkopere alternatief.

Firma C. van 't Riet Zuiveltechnologie leverde de kant-en-klare kaasmakerij. Het bedrijf is bekend met dergelijke alles-in-eenunits. De firma leverde al eerder zeecontainers met daarin een kaasmakerij in Afrika. 'Maar met een lagere capaciteit dan de container bij de familie Eikelenboom', zegt verkoopmedewerker Emiel Verhallen.


Dagelijkse productie

De kaasbak heeft een inhoud van 500 liter, genoeg voor een dagelijkse productie van ruim 50 kilo kaas. Verder is de container uitgerust met een kaaspers, wastafel en weekbak, pekelbaden en kaasopslagruimte. De kaasmakerij is ingedeeld in drie ruimtes: de kaasmakerij, de hygiënesluis en de opslag.

Bart en José Eikelenboom doopten hun container om tot Het Kaaslokaal. Ze willen hun kaas gaan verkopen vanaf hun bedrijf en aan boerderijwinkels in de omgeving.


Gebruiksklaar

Er is veel interesse in de alles-in-eenkaasmakerij. 'We krijgen er veel vragen over', zegt Verhallen. Het zijn vooral mensen die een volledige verbouwing van een schuur, loods of stal niet zien zitten. De kant-en-klare kaasmakerij is daarentegen beter betaalbaar en meteen gebruiksklaar. 'Je legt er een een waterleiding, stroom en melkleiding naartoe en je kunt beginnen.'

Volgens Verhallen is de aanschaf van de container en alle apparatuur voordeliger dan wanneer je een kaasmakerij in een bestaande ruimte op het erf zou plaatsen. 'De verbouwing alleen al is een flinke investering. Voor dat bedrag koop je een container met alle apparatuur.'


Trend

Vanwege de lage melkprijs hebben melkveehouders nu veel interesse in zelfzuivelen en kaas bereiden, constateert Verhallen. 'Op die manier kunnen ze waarde toevoegen. Daar komt bij dat de consument ook graag lokaal verse producten koopt. De trend blijft nog wel een tijdje.'

In Amerika is die trend eveneens zichtbaar. Het bedrijf verkoopt ook kaasmakerijen aan Nederlandse melkveehouders in de Verenigde Staten. Verder exporteert C. van 't Riet naar landen zoals Afghanistan, Rusland, Ierland en Tanzania.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer