Dwangsom+van+100%2E000+euro+dreigt+voor+ForFarmers+Delden
Nieuws
© ForFarmers

Dwangsom van 100.000 euro dreigt voor ForFarmers Delden

Als de vestiging van ForFarmers in het Overijsselse Delden het komende jaar nogmaals de geurnormen overtreedt, moet het veevoederbedrijf een dwangsom van 100.000 euro betalen.

Omwonenden van de fabriek klagen al jaren over geuroverlast van de fabriek aan de rand van het dorp. Het provinciebestuur van Overijssel legde daarom eerder dit jaar al een dwangsom van 15.000 euro op. Deze werd na protesten uit de omgeving verhoogd naar 100.000 euro.

Dagblad Tubantia citeert uit een brief vanuit Gedeputeerde Staten van Overijssel aan ForFarmers. 'Er is sprake van onaanvaardbare hinder voor omwonenden. Dit heeft als gevolg dat het woon- en leefklimaat van de omwonenden al gedurende langere tijd ernstig wordt aangetast. Wij zijn van oordeel dat van de hoogte van de dwangsom een zodanige financiële prikkel uitgaat, dat u een herhaalde overtreding zult voorkomen.'

ForFarmers kan het bedrag slechts een keer per jaar opgelegd krijgen, met een begindatum van 1 oktober 2021. Daarbij gaat het om een gemiddelde geuroverlast. Als het bedrijf een deel van het jaar te veel geuroverlast veroorzaakt, kan dat gecompenseerd worden door een ander deel van het jaar geen stankoverlast te veroorzaken. Ook kan de boete maximaal drie jaar op rij worden opgelegd. Het bedrijf zelf kan nog niks zeggen over eventuele vervolgstappen.

Bekijk meer over: