Veel aandacht voor goed bodembeheer op demodagen ForFarmers

Goed bodembeheer staat in de belangstelling, ook bij melkveehouders. Op speciale demodagen die ForFarmers deze week in het Overijsselse Bornerbroek hield, was er dan ook veel informatie over bodemprofiel, de toepassing van compost en kalk, het waterbergend vermogen van de bodem en het nut van een roterend teeltplan.

Veel+aandacht+voor+goed+bodembeheer+op+demodagen+ForFarmers
© Léonie Vaarhorst

'Een goede bodem is de basis voor een efficiënte ruwvoerteelt. Dat besef begint wel door te dringen', zegt marketingmanager Jos Westerhof van ForFarmers. 'De juiste pH is daar onderdeel van. Zonder dat worden andere voedingsstoffen ook niet goed opgenomen en benut.'

Volgens Westerhof wordt er nog veel te weinig bekalkt op grasland. Vandaar dat er op de demodagen verschillende kalksoorten werden besproken.


Duurzame teelten

Maar er waren ook andere innovaties en actuele zaken rondom de ruwvoerteelt te zien. Op het innovatieveld dat ForFarmers in Bornerbroek heeft aangelegd, is een onderdeel opgezet met duurzame teelten. Sorghum, mengteelt mais met stokbonen en ruwvoerteelt zonder stikstof- bemesting. Hier wordt eveneens onderzocht welke gewassen het efficiëntst omgaan met water.

Op een ander veld staan eerste- en tweedejaarskruiden. Ook er is plaats voor vanggewassen. Verschillende soorten zijn ondergezaaid. Op de proefveldjes is de ontwikkeling goed zichtbaar, ook gezien een juiste gewasbeschermingsmiddelenbehandeling. Ook het vanggewas na de oogst komt aan de orde. De demodagen waren georganiseerd in het kader van de verlenging van de GBM-licentie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer