Halfjaarcijfers ForFarmers 'teleurstellend' door dure grondstoffen

De resultaten van veevoerproducent ForFarmers over het eerste halfjaar van 2021 zijn volgens CEO Yoram Knoop teleurstellend. Dit komt door de hoge grondstofprijzen en de slechte liquiditeitsposities van de klanten in verband met corona.

Halfjaarcijfers+ForFarmers+%27teleurstellend%27+door+dure+grondstoffen
© ForFarmers

Melkveehouders besloten door de hoge, en volgens ForFarmers stijgende, mengvoergrondstofprijzen bijvoorbeeld minder krachtvoer aan hun koeien te geven en juist te kiezen voor meer ruwvoer. Naast de lagere voerafname staat de liquiditeit bij veel afnemers van ForFarmers onder druk, waardoor de strijd tussen voerproducenten om het marktaandeel heftig was, weet Knoop.

'Het betekent ook dat we ons bedrijf moeten inrichten om met lage marges te kunnen opereren. Voor dat doel hebben we een efficiëntieprogramma, waarmee we in 2021 en 2022 in totaal 7 miljoen euro willen besparen', laat de ForFarmers-CEO weten.

De totale volumeafzet steeg weliswaar met 1,9 procent naar 4,9 miljoen ton ten opzichte het eerste halfjaar van 2020. Maar dit is het gevolg van de overnames van De Hoop Mengvoeders en Mühldorfer Pferdefutter. De autonome groei daalde licht.


Het volume mengvoer steeg in met 2,2 procent tot 3,5 miljoen ton. Niet alleen door de aankopen, maar ook door een autonome groei in het cluster Duitsland en Polen. In de clusters Nederland/België en het Verenigd Koninkrijk daal de de autonome groei.

Voor Nederland is die daling mede het gevolg van de sanering van de varkensstapel en de keuze van melkveehouders om de krachtvoergift te verminderen vanwege de hoge prijzen. In het Verenigd Koninkrijk speelt de brexit een rol als het gaat om de export van agrarische producten.


Lagere brutowinst

Door de toegenomen concurrentie daalde de brutowinst met 0,9 procent naar 217 miljoen euro. De onderliggende Ebitda, winst voor rente, winstbelasting en afschrijvingen, daalde met 15,4 procent tot 40,8 miljoen euro.

Hoewel de bedrijven die zijn aangekocht hier een positieve bijdrage aan leveren, is dit niet alleen het gevolg van de lagere brutowinst en hogere energie- en brandstofkosten. Knoops: 'Die hebben we niet direct kunnen doorberekenen. Ik denk dat we in de afgelopen tien jaar niet een zo hoge stijging hebben gezien als nu.'

Daarbij komt dat ForFarmers in Duitsland een aantal ongunstige verkoopcontracten heeft afgesloten. Hierop werd 4 miljoen verloren. Mede hierdoor komt de onderliggende netto-winst met 17,6 miljoen euro 26,6 procent lager uit dan het eerste halfjaar van 2020.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer