Bas Fokkert: 'Fris en schoon voer is smakelijk voor de koe'

Melkveehouder Bas Fokkert uit het Overijsselse Holthone heeft een deel van de mais gehakseld. Bewust op 40 centimeter hoogte. Hierdoor wordt zand vermeden en blijft de mais fris en schoon. 'Smakelijk, fris en schoon voer blijft de basis voor een hoge opname.'

Bas+Fokkert%3A+%27Fris+en+schoon+voer+is+smakelijk+voor+de+koe%27
© Johan Wissink

Hoe staat de mais erbij?

'We hebben een deel van de mais op de laatste zaterdag van september gehakseld, in totaal 22 hectare. Deze mais was toch al flink afgerijpt. De korrel was rijp en de plant begon van onderuit al wat de verkleuren. Het gewas was ook droog. Ik denk wel 35 procent droge stof. Met een dikke laag zand op de kuil komt er tot nog toe geen vocht uit. Ik heb het idee dat de mais op veel plaatsen droger is dan die lijkt.'

Dit jaar kampen we met percelen met builenbrand en fusarium, misschien door de combinatie van warmte en vocht

Bas Fokkert, melkveehouder in Holthone

U dacht dat de mais te vochtig was?

'Bij een aantal kolven waren in de top zwarte korrels te zien, wat duidt op fusarium en verder naar onder in de plant builenbrand. Voor mij de afweging tussen het gaan voor een smakelijk en fris gewas en nog een week wachten, waarbij het risico op mycotoxinen groot is. Dat maakt het gewas er niet smakelijker op.

'Op zich zou je verwachten dat de mais door voldoende vocht niet in de stress is geschoten, waardoor de kans op schimmels klein is. Toch denk ik dat de combinatie van warmte en vocht in ons land hiervoor gunstig was. Ik hoor dat meer percelen met builenbrand en fusarium kampen.'


De meetnetmais staat nog?

'Ja, de 8 hectare die nog staat, waaronder de 6 hectare meetnetmais, staat op gescheurd grasland. Die oogt nog wat groener. Toch is ook hier de korrel al bijna oogstrijp. We gaan ervan uit dat die voor maandag nog wordt gehakseld.'U hakselt op 40 centimeter hoogte?

'Ja, alle mais 20 centimeter hoger dan normaal. Dat doe ik niet eens om de laatste VEM per kilo droge stof, wat een mooie bijkomstigheid is. Als ik door het gewas loop, zie ik onderaan de stengels veel zand. Zelfs bij dat beetje buitenbrand in de kolf moet je dat zand niet mee hebben. Dat maakt de mais minder smakelijk.

'Met het hoger hakselen heb ik er iets meer vertrouwen in dat het gewas schoon de kuil in gaat. Dat is positief voor de voeropname.


Heeft u onderzaai toegepast?

'Nee. Bij de start kreeg de plant te maken met vorstschade en veel water. Tot de langste dag heeft de mais het best moeilijk gehad en was er sprake van een groeiachterstand. Ook was het vochtig. Met een vanggewas bespaar je nutriënten. Doorzaaien kan dan veel structuurschade en zo verlies aan opbrengst geven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer