'Ruzie in dierenwelzijnsland'

Deze week startte nota bene actiegroep Ongehoord een petitie om het Beter Leven-keurmerk te stoppen. Volgens de groep zorgt het niet voor meer dierenwelzijn, maar draagt het bij aan de stijgende vleesconsumptie. Het zou een wassen neus zijn en consumenten misleiden.

%27Ruzie+in+dierenwelzijnsland%27
© Dirk Hol

In een open brief aan de Dierenbescherming stelt de actiegroep op basis van eigen ‘onderzoek’ te weten dat het niet beter gaat met de dieren op veehouderijen waar wordt gewerkt op basis van het sterrensysteem. Het zou alleen effect hebben op de hoogte van de afzetprijzen en zogenaamd meer vertrouwen uitstralen naar consumenten.

Het klopt dat Beter Leven in positieve zin heeft bijgedragen aan de agrarische economie en het verdienvermogen van veehouders. De omzet van de veehouderij is door het keurmerk gestegen. Een deel van die omzet gaat op aan de extra kosten, maar er zijn wel degelijk veehouders die wat geld in eigen zak hebben weten te houden.

En niet te vergeten is de concurrentiepositie verbeterd ten opzichte van buitenlandse veehouders die niet volgens het keurmerk kunnen produceren.

Beter Leven-keurmerk is zo succesvol dat het anderen steekt

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Maar bovenal heeft Beter Leven bijgedragen aan het dierenwelzijn en daarmee aan de verbetering van het imago van de veehouderij, met behulp van de Dierenbescherming.


Kortom: Beter Leven is zo succesvol, en daarmee de veehouderij, dat de actiegroep vindt dat er een stokje voor moet worden gestoken. Ongehoord is niet eerlijk over de eigen motieven van deze open aanval op de Dierenbescherming en de veehouderij. Deze actiegroep streeft immers een wereld na zonder veehouderij en zonder consumptie van dierlijke producten. Dit wereldbeeld probeert ze actief op te leggen aan Jan en alleman en daar hoort dus geen succesvolle veehouderij met dito dierenwelzijnsbeleid bij.

Het is bizar dat de ene dierenwelzijnsorganisatie de andere zo aanvalt om oneigenlijke redenen, simpelweg omdat de andere te succesvol is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer