Zeker 60 procent van damherten 'ongewenst'

Van de ruim 6.000 in het wild levende damherten zijn er maar ruim 2.342 echt gewenst in Nederland. Dat meldt onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) op basis van een rondgang langs de twaalf regionale faunabeheereenheden (FBE's), die provincies adviseren over wildbeheer.

Zeker+60+procent+van+damherten+%27ongewenst%27
© ANP

Redenen om damherten uit een gebied te weren of om de populatie in toom te houden hebben vaak te maken met (vrees voor) schade. Ze verdrijven dan bijvoorbeeld andere diersoorten uit een natuurgebied door hun voedsel op te eten of ze knagen aan de teelt – en daarmee aan de winst – van boeren. Ook de verkeersveiligheid is een veelgehoord argument om te beheren in een populatie damherten.

Regelmatig zorgt het afschieten van deze 'aaibare' grote grazers voor onrust onder dierenliefhebbers. In de Hoeksche Waard zet een groep bewoners zich al maanden in voor het lot van het dier op het Zuid-Hollandse eiland. De provincie heeft daar enige tijd geleden opdracht gegeven om de gehele roedel af te schieten, maar de bewoners vinden dat te rigoureus.

Het televisieprogramma Pointer besteedt maandagavond (NPO 2 22.18 uur) aandacht aan het wildbeheer in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer