Jagersvereniging: blijf faunaschade in Gelderland melden

De Jagersvereniging roept Gelderse boeren op om faunaschade te blijven melden, ook als deze wordt veroorzaakt door soorten die op de landelijke vrijstellingslijst staan.

Jagersvereniging%3A+blijf+faunaschade+in+Gelderland+melden
© Twan Wiermans

Die uitspraak doet de vereniging naar aanleiding van de uitspraak van de Rechtbank Gelderland dat er in de provincie geen gebruik meer gemaakt kan worden van de vrijstellingen. Dit zorgt voor problemen bij boeren die hun gewassen willen beschermen tegen schade van bijvoorbeeld kauwen en kraaien.

Provincie Gelderland gaat bij de Raad van State in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank. De provincie is als verweerder in deze zaak de enige partij die in hoger beroep kan gaan tegen de uitslag. Van een voorlopige voorziening om schadebestrijding snel weer mogelijk te maken, wordt afgezien. Dat gebeurt omdat er nieuw besluit wordt genomen omtrent de goedkeuring van het Faunabeheerplan. Daardoor vervalt de noodzaak voor een voorlopig voorziening.


Geen nieuw beheerplan

De provincie heeft na overleg met de Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland besloten geen nieuw faunabeheerplan in te dienen, maar te focussen op het weerleggen van de systematiek zoals deze door de Rechtbank is verwoord in haar uitspraak. Er is ook overleg geweest tussen provincie, FBE en het ministerie. Daaruit wordt geconcludeerd dat de ontstane situatie niet was te voorzien.

Ondertussen moet schade dus gemeld blijven worden, luidt de oproep van de Jagersvereniging. BIJ12 treft momenteel voorbereidingen om als gevolg van de recente uitspraak de schademeldingen van de vrijgestelde soorten in behandeling te nemen en te taxeren. Op die manier is er een kans om de geleden schade vergoed te krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer